header

Kanunnik Tripel: Vakmanschap van een bijzondere brouwerij op een ideale markt!

Arie Kanunnik Tripel Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Het is alweer een tijdje geleden dat wij de Kanunnik Tripel toevoegden aan ons assortiment. Bij het uitzoeken van ons nieuwe bier van de maand kwam ik terecht bij deze voor het grote publiek nog wat onbekendere tripel. Ik vermoed dat dit één van die bieren is die de komende jaren het grote publiek voor zich zal winnen. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met dit bier dus!

De reden waarom is denk dat de Kanunnik Tripel alles in zich heeft om een grotere rol op de biermarkt voor zich op te eisen is drievoudig. Aan de Kanunnik Tripel zijn drie elementen erg interessant om door te kunnen ontwikkelen; de brouwerij van het bier, de kwaliteit van het bier en de markt voor het bier.

De Brouwerij

Brouwerij Wilderen heeft een bijzonder interessante geschiedenis en vertoeven in haar omgeving is een aanrader voor elke bier- en geschiedenis liefhebber. De brouwerij bestaat namelijk al vanaf minimaal 1642 en was onderdeel van een grote zelfvoorzienende hoeve. Iets dat in die tijd veel voorkwam bij de grotere hoeves. De huidige brouwerij staat op de plek waar je vroeger de ossenstallen had staan. Brouwer Mike Jansen kocht in 2011 de oude stokerij op en stuitte op een prachtig stukje historie. ‘Alsof men in de oorlog in alle haast het pand heeft verlaten en er in de jaren erna nooit meer iemand voet in heeft gezet. Schoenen, kleding en zelfs de pispot staan nog precies als de dag van gisteren.’ Uiteraard moest de boel grondig verbouwd worden om er een hypermoderne brouwerij en stokerij van te kunnen maken. Hier stuitte men op geheime tunnels en een immense destilleerkom van 10 meter.

We hebben het deze maand over de Kanunnik Tripel. Een kanunnik is een lid van het kapittel in de katholieke kerk. Een soort bestuurslid van deze kerk dus. Natuurlijk krijgt een dergelijke naam pas echt waarde als er ook iets kerkelijks aan de brouwerij gekoppeld wordt.

wilderen brouwerij

Brouwerij Wilderen

Niet gek dus dat men bij brouwerij Wilderen inmiddels haar oog heeft laten vallen op de kerk tegenover de brouwerij. Wie weet wat de toekomst brenge moge! In ieder geval is de huidige brouwerij en stokerij groot en modern genoeg om op grote schaal te kunnen brouwen. Met alle mogelijkheden tot uitbereiding van de capaciteit in de nabije omgeving. De brouwerij heeft dus alle mogelijkheden om haar marktaandeel de komende jaren te vergoten!

De Kwaliteit

Kanunnik Tripel is zowel in zicht, aroma als smaak een bier van pure kwaliteit. Het bier verbaasd door haar veelzijdigheid. Fruitige geuren van tropische vruchten (Passievrucht, mango en ananas) vallen op bij het inschenken van het goudgele bier, waarin je tevens een duidelijke kruidigheid van koriander kunt ontdekken. Bij het proeven valt allereerst het koolzuur op, wat het bier onmiddellijk een verfrissend karakter geeft. Citrus en sinaasappel geven de fruitige tonen aan het bier, de kruidigheid komt van koriander. Zoetheid is aanwezig met tonen van karamel en zelfs iets van noten is terug te vinden. Zoals u leest is het smaakpallet uniek en dit is met name te danken aan het gebruik van vier soorten granen. En hier onderscheid een (nog) kleinere brouwerij zich van de massa brouwerijen, want hier maakt het bier een kwaliteitsslag die door de grote brouwerijen niet te evenaren is. Brouwen met verschillende types graan is namelijk moeilijk en zeer complicatie gevoelig vanwege het verschillende eiwit en zetmeel gehalte in de granen (deze zijn nodig in het brouwproces) grote brouwerijen brouwen voornamelijk met gerst omdat dit de meest ideale graansoort is voor het makkelijkste brouwproces. Brouwerij Wilderen heeft hier tarwe, haver en zelfs rogge aan toegevoegd! Hierbij zorgt tarwe voor een wat zurige, weeïge smaak en zorgt zij voor een stevige schuimkraag. Haver maakt bier volmondiger en rogge geeft bier een wat kruidiger smaak. Het gebruik van alle vier deze granen in één bier is bijzonder en geeft het bier een uniek karakter. Al met al heeft de kwaliteit van dit bier alles in zich om het steeds groter wordende publiek van echte bierliefhebbers voor zich te winnen.

De markt voor het bier

Dat er zich een speciaalbier trend aan het ontwikkelen is, is geen verrassing. Je hoeft maar door een willekeurige supermarkt te lopen en je ziet het steeds groter wordende scala aan speciaalbieren wat de schappen verrijkt. Speciaalbier is hot. Veel mensen lijken klaar te zijn met de standaard bieren van grote brouwerijen en zoeken naar iets anders. Kwaliteit heeft plaatsgemaakt voor kwantiteit. De grotere brouwerijen proberen hier massaal op in te spelen door ook specialere bieren te ontwikkelen en minstens te zorgen voor een officieel Belgisch abdijbier tussen hun brouwsels. Toch zijn het juist de kleinere brouwerijen die op de huidige markt in opkomst zijn. Volop kansen voor deze brouwerijen dus, die zich kunnen onderscheiden op het gebied van kwaliteit door moeilijker te brouwen bieren op de markt te brengen. Wilderen is zo’n brouwerij die hoge ogen aan het gooien is. Het zal niet lang meer duren voordat het brede publiek ook dit bier heeft ontdekt!

Bier van de maand

proost!Drie redenen dus waarom ik denk dat de Kanunnik Tripel een bier is wat binnenkort niet meer uit Nederland weg te denken is! Wij willen deze maand de mogelijkheid natuurlijk niet laten liggen om de brouwerij van Wilderen alvast een handje te helpen bij het aan de man (en vrouw) brengen van hun prachtige bier. Daarom kunt u deze maand de Wilderen Kanunnik Tripel voor een extra voordelige prijs via onze webshop in huis halen om zelf uw oordeel over het bier te vellen. Probeer daarbij echt het vakmanschap van deze mooie brouwerij te proeven en te waarderen!

Dennis de Laat

BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *