george IV 2

George IV: Bier van de maand januari bij belgischbierspecialist.nl!

Andre brouwerij DECA Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Ook deze maand heeft Dennis de Laat van de bierwebwinkel belgischbierspecialist.nl weer een bier van de maand geselecteerd. De keuze viel op “George IV” een vrij onbekend bier, maar daardoor niet minder interessant!

George IV : Het ware eerbetoon

george IV

 

Nieuwsgierig had ik het etiket al eens bekeken alvorens ik de George IV in de koelkast zette. Dit moest het hoogtepunt van oudejaarsavond worden. Jasper, mijn voormalig Belgische studiegenoot en goede vriend kwam met zijn vrouw en kinderen de jaarwisseling bij ons vieren. Onze ontmoetingen samen staan standaard in het teken van het proeven van verschillende bieren en dit beloofde dus veel goeds. Ik had het mooi uitgedokterd. Eerst een proeverij van verschillende kerst en eindejaarsbieren en dan de absolute climax met de George IV en de Vleteren Bruin (niet Westvleteren) die door een familielid voor mij was meegenomen van de Deca Brouwerij in Woest, nabij Westvleteren. Toch een voordeel als je enthousiast bent over bepaalde bieren, mijn oom en neef moesten na mijn enthousiaste vertelling gewoon vanuit hun vakantieadres in Gent naar Westvleteren om de mythe zelf te beleven. Op de terugweg een flinke partij streekbieren meenemen bleek geen extra moeite. Fijn voor ons, want de streekbieren waren er in december vrijwel allemaal doorheen gegaan in onze webshop. Telefonisch hadden we kort contact over welke bieren ik wilde hebben. ‘Die George IV ziet er ook wel grappig uit, zal ik daar ook een kratje van meenemen?’ Ach ja, een leuk etiket en onbekend bier is nooit weg. ‘Doe maar’, antwoordde ik. Toen ik de rekening van deze krat even later via de app opgestuurd kreeg, schrok ik toch wel even. ‘Dat moet een verrekte bijzonder bier zijn voor die grappige prijs’, mompelde ik ietwat uit mijn hum. Toen ik twee dagen later het bier echter in handen had maakte de twijfel al snel plaats voor verwachting. Twee jaar lang, samen met whiskey gerijpt op eikenhouten vaten. Dat beloofde zowaar iets bijzonders te worden! En dus ging het bier vanuit onze opslag mee naar huis voor een bijzonder eindejaarsmoment.

Nu al nieuwsgierig geworden? Bestel George IV hier!

Samen met Whisky 2 jaar lang gerijpt!

Lang verhaal iets korter: het eindejaarsmoment met deze bieren kwam er niet. Na het vierde eindejaarsbier bleek het alweer kwart voor twaalf te zijn en na het particuliere vuurwerkgeweld (houden zo!) waarbij Jasper zijn ogen uitkeek vonden we het allemaal wel weer welletjes en werd al spoedig het bed opgezocht. De George IV bleef dus nog even staan. Tot 2 januari om precies te zijn, want ik kon mijn nieuwsgierigheid echt niet langer bedwingen. Direct bij het openen van de fles kwamen de whiskeygeuren opzetten die zich bij nader onderzoek mengen met de geur van vanille en zoet fruit (peer, pruim) Zelfs het eikenhout lijkt enige geur te verspreiden, of zou dat slechts de verbeelding zijn geweest door de voorkennis die zich vanaf het etiket al in mijn hersenen vast gebeiteld had? De smaak is zó anders dan al het bier wat ik hiervoor gedronken had, dat dit bier niet meer uit mijn top 5 van beste en bijzonderste bieren weg te denken is. Ik vrees dat daar niet snel verandering in zal komen. De whiskey is nadrukkelijk aanwezig.  Nu ben ik zelf geen whiskey drinker, maar deze combinatie is zo ongewoon, bijzonder en origineel dat het de vraag is waarom dit type bier niet op grotere schaal gebrouwen wordt. Ik ben in ieder geval overtuigd en hijs de vlag voor het vakmanschap van de Deca brouwerij, die als doel had een bier te brouwen waardoor George Christiaens  voor altijd in herinnering zou blijven. Deze George was vierde generatie brouwer in de Deca brouwerij en stierf in 2013. Ter ere van hem moest een zeer bijzonder bier gebrouwen worden en zo ontstond het idee om een bier 2 jaar lang samen met whiskey te laten rijpen in eikenhouten vaten. Geheel nieuw is deze combinatie niet, want al in 2011 fabriceerde de Engelse brouwerij St. Peter’s Brewery samen met The English Whisky Company het ‘The Saints Whisky Beer’, maar voor zover ik weet is een dergelijk lange rijping op eiken vat uniek. Het resultaat is hoe dan ook verbluffend goed. Het enige ware eerbetoon voor iemand die zolang in het brouwvak zat. Een bier om voor te gaan zitten en langzaam te degusteren. De blonde George IV is lichttroebel van kleur en heeft een alcoholpercentage van 8% vol. De afdronk is aangenaam zacht en de whiskey blijft lang aanwezig.

Achteraf gezien balen we als een stekker dat we maar één bak George IV hebben genomen, met name omdat dit bier beperkt gebrouwen is. De èchte liefhebber moet hier echt snel bij zijn want op = op. Het goede nieuws is dat de George IV deze maand in onze webshop te bemachtigen is.

Dennis de Laat

BelgischBierSpecialist.nl

Bestel hier het bijzondere George IV bier!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *