olifant

Anchor IPA

Arie Anchor Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

IPA (India Pale Ale), is een bierstijl van de populaire Pale Ale biersoort. Dit is een term die werd gebruikt voor bier dat gebrouwen werd van mout gedroogd met kolen, die voor het eerst in 1642 werden gebruikt voor het roosteren van mout. Maar pas rond 1703 werd de term Pale Ale voor het eerst werd gebruikt. Pale Ale, ook wel ‘Bitter’ genoemd, is een bovengistend bier. Doordat er bij het brouwen van Pale Ale relatief veel lichte moutsoorten worden gebruikt heeft het bier een lichte kleur.

India Pale Ale werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw, dit bier heeft deze naam gekregen omdat het in die tijd naar overzeese kolonie India werd verscheept. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India – te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was.

Anchor IPA (alcoholvolume: 6.5%), een Amerikaanse IPA vanaf 2014 gebrouwen in Californie San Franciso, is een IPA gebrouwen volgens de richtlijnen die de Engelsen in de 17de eeuw introduceerde. Wanneer je het drinkt proef je dat er echt aandacht aan is besteed. Het heeft een heerlijke bittere smaak, met een tintje caramel in de afdronk.

De olifant op het etiket verwijst naar ‘seeing the elephant’. Deze uitspraak stond in de 19e eeuw universeel symbool voor de hoopvolle maar risicovolle zoektocht naar goud. De goudkoorts bracht een massale emigratie naar Californië op gang, waarbij duizenden mensen op pad gingen om ‘de olifant te zien’.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *