Mont des cats

Bier van de maand oktober: “Mont Des Cats”

Andre Mont Des Cats Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Ook in oktober is er weer een bier van de maand bij dé bierwebshop voor uw speciale Belgische bieren: belgischbierspecialist.nl! Eigenaar Dennis de Laat heeft ditmaal zijn licht laten schijnen over “Mont Des Cats”, een mooi trappistenbiertje ( of toch niet?…).

Mont Des Cats: Trappistenbier zonder certificaat.

Is zij gebrouwen door Cisterciënzer monniken? Jazeker. Wordt het bier binnen de muren van een Trappisten abdij gebrouwen? Jawel. Staat het bier onder toezicht van de kloostergemeenschap en is de exploitatie van het bier ondergeschikt aan het klooster? Zeker. Wordt de opbrengst gebruikt om te voorzien in het levensonderhoud van de monniken? Check. Dan is de Mont des Cats dus een trappistenbier! Niet dus.

trappist logo

Hoewel het etiket op het flesje van de Mont des Cats trots vermeld dat het gaat om een Bière Trappiste ontbreekt verder elk spoor van het welbekende trappisten logo. (zie foto) En dat terwijl ons ‘bier van de maand oktober’ aan alle eisen van een officiële trappist lijkt te voldoen. Er is echter één probleem. Er zijn niet genoeg brouwmonniken meer in de abdij van Mont des Cats. In 2010 sloot de brouwerij bij gebrek aan deze broeders, waardoor de productie van het sinds 2011 gelanceerde trappistenbier moest worden overgeheveld naar de buren van Chimay. En daar zit hem de crux. Want hoewel de Mont des Cats gebrouwen wordt in een officiële trappistenbrouwerij, onder toezicht van monniken, met als doel dat de exploitatie van het bier voorziet in het levensonderhoud van de kloostergemeenschap, wordt zij niet gebrouwen in de eigen trappistenabdij. Geen officieel erkende trappist dus.

Nieuwsgierig? Bestel je Mont Des Cats bieren hier!

Mont des cats 2

En dat is jammer voor de monniken. Want de naam ‘Trappist’ leeft. Er wordt over gesproken, er wordt naar gezocht, zij wordt in cadeaupakketten verpakt en als geschenk naar feestjes meegenomen. Trappistenbier is hot. Weinig mensen meer in bierminnend Nederland die nooit gehoord hebben van een La Trappe, Orval, Rochefort of Chimay. Ik denk dat ze bij Mont des Cats daar maar wat graag tussen zouden staan, maar het besef dat dit waarschijnlijk nooit gaat lukken was er ook al vanaf de allereerste presentatie van het bier. Simpelweg omdat het de abdij aan de mogelijkheden ontbreekt om een eigen brouwerij te kunnen onderhouden. En dus moeten ze het doen met enkel het zelf bedrukte ‘Bière Trappiste’ op het zelf ontworpen etiket. Mag dat dan zomaar? Jawel, want het stempel ‘Bière Trappiste’ geeft enkel de herkomst aan, namelijk trappistenabdij Mont des Cats. Dit mag. Het logo ‘Authentic Trappist Product’ is echter een certificaat dat toebehoort aan de trappistenkloosters die daadwerkelijk aan alle voorwaarden van de organisatie voor het dragen van dit keurmerk voldoen. Dat de verwijzing op het etiket van Mont des Cats naar de trappistenbieren geen misleidende naam is moge duidelijk zijn, want de overeenkomsten met de klassieke trappistenbieren zijn treffend. De gist van de Chimay bieren is bijvoorbeeld duidelijk terug te vinden bij de Mont des Cats en ook op andere vlakken zijn zeker gelijkenissen te vinden.

De kenmerken van Mont Des Cats

In het aroma van de amberkleurige Mont des Cats komt de geur van de Chimay gist vrij direct naar boven. Fruitige geuren met een lichte bloemigheid en citrus tonen zijn hier te vinden. De schuimkraag blijft mooi aanwezig vanwege de ruime hoeveelheden hop die men gebruikt heeft en die zijn in geur en smaak dan ook duidelijk terug te vinden. Bij het nemen van de eerste slok komt een caramelsmaak naar voren die past bij het gebruik van donkere mouten. Verder wordt de fruitigheid en het bloemige voortgezet in de smaak. Een mooie fris bittere afdronk maakt het bier met een alcoholpercentage van 7,6% vol. af.

Dat de productie van de Mont des Cats naar Chimay is overgeheveld is echter ook ergens een zegen voor de broeders van de Franse Katsberg. Nu zij in België gebrouwen wordt heeft zij immers de mogelijkheid deel uit te maken van het assortiment van onze webshop en mag de Franse Trappist zelfs floreren als bier van de maand oktober! En u heeft de unieke mogelijkheid deze Franse Trappist, door Belgen gebrouwen voor een Nederlandse prijs te proberen! Santé!

Nieuwsgierig? Bestel je Mont Des Cats bieren hier!

Dennis de Laat

BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *