scotch 2

Scotch C.T.S.

Andre Scotch C.T.S. Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Scotch C.T.S. was tot voor kort een grote onbekende voor ons van biertjeproeven.nl. Vast wéér een nieuw biertje dachten we toen we het zagen staan in de Jumbo supermarkt. Maar dat is het zeker niet! De geschiedenis van dit donkere biertje begint al in 1926.

Scotch CTS?

scotch 1

Jazeker! CTS staat voor Crowned Trees Scotch, wat weer verwijst naar het wapen (waarin bomen met een kroon op zijn te zien) van de gemeente Vorst (België). Het verhaal van dit biertje is mooi maar ook een beetje tragisch. Het tragische is dat brouwerij Wielemans, waar dit biertje door werd gebrouwen helaas niet meer bestaat. Het is overgenomen door AB-inbev, de grootste brouwer ter wereld. Aan de ene kant jammer dat het authentieke er een beetje vanaf is, aan de andere kant mooi dat het biertje wel gewoon nog verkrijgbaar is. Het is toch wel iets bijzonders!

Kenmerken Scotch C.T.S.

Scotch CTS is een biertje van het type “stout”, met als kenmerken vooral de donkere kleur. Bij stout is ook vaak een bittere smaak aanwezig, maar bij dit biertje is dat niet echt het geval. Verder valt op dat de schuimkraag pas laat omhoog komt, maar daarna schiet het ook echt omhoog. Wel opletten dus met uitschenken. Het flesje is net zo groot als we van bijvoorbeeld Jupiler gewend zijn, 25 cl. Beetje klein wel, maar voor een biertje met 7,2% alcohol is het niet zo’n probleem. In de smaak kun je koffie en karamel herkennen, het uiterlijk is donkerrood/bruin. Wij vonden het voor op een wat koudere avond een prima biertje, gaan we zeker nog eens doen als we weer eens een vierpack van Scotch CTS tegenkomen! Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *