keizer karel in blog 2

Keizer Karel/ Charles Quint

Andre brouwerij Haacht Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Wéér een bijzonder biertje gevonden! Deze vier-pack “Keizer Karel bier” viel goed op in de winkel. Toen ik “robijnrood” op de verpakking zag staan moest ik meteen denken aan eerdere, positieve ervaringen met dit soort bier. Meer was er niet voor nodig om dit historische biertje mee te nemen en eens goed te proeven!

Keizer Karel, gebrouwen door Brouwerij Haacht

keizer karel in blog 1

Brouwerij Haacht is niet alleen verantwoordelijk voor het brouwen van de drie “Keizer Karel bieren”, maar ook voor de Tongerlo reeks. Prijswinnende bieren waar wij eerder op biertjeproeven.nl ook aandacht aan hebben besteed. Kijk vooral even hier voor een uitgebreide geschiedenis van deze brouwerij en de Tongerlo bieren. Maar nu zijn toch echt de Keizer Karel bieren aan de beurt! Het gaat hier niet om Karel de Grote (742-814), keizer van het Karolingische rijk. Het gaat om Karel V, vader van de in Nederland beruchte Filips II. Je weet wel, die van de strijd tegen Willem van Oranje tijdens de tachtigjarige oorlog! In Nederland zouden wij niet zo gauw een biertje naar Karel V vernoemen, maar daar hebben ze in België duidelijk minder moeite mee (Is er trouwens al een Willem van Oranje bier??). Maar goed, we geven hem hem het voordeel van de twijfel, aangezien “onze” Willem toch veel tijd met Karel V heeft doorgebracht.

Keizer Karel, fruitig robijnrood bier om van te genieten!

keizer karel header

Toen ik het biertje rook en proefde moest ik meteen denken aan Petrus “aged red” die wij een tijdje geleden ook mochten proeven. Ook bij dit biertje is de geur zeer fruitig (rode, bittere vruchten) en dat valt bij mij in ieder geval goed in de smaak! Dat is natuurlijk persoonlijk, ik kan mij ook voorstellen dat er mensen zijn die het net iets té fruitig vinden. Met een alcoholpercentage van zo’n 8,5% is het ook een redelijk zwaar biertje, iets wat je aan het begin niet meteen merkt, de alcoholsmaak blijft zeer op de achtergrond. De afdronk van het biertje is aan de zachte kant, terwijl je daarvoor toch duidelijk ook het bitter van de hop en het fruit proeft. Maar goed, alleen voor de indringende en verfrissende geur zou ik het biertje zo weer kopen! Dit is nou eenmaal een biertje zoals ik die graag drink. Het is een goede keuze geweest om dit biertje in 1999 op de markt te brengen, wij zien uit naar het proeven van de andere twee varianten van de keizer karel reeks! Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *