tongerlo bruin header foto

Tongerlo Bruin: Bier van de maand mei bij belgischbierspecialist.nl

Andre Tongerlo Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Eens per maand mogen wij een interessant verhaal van Dennis de Laat plaatsen, de eigenaar van de uitstekende bierwebshop belgischbierspecialist.nl. In mei is het bier van de maand “Tongerlo bruin”. Lees hieronder de interessante geschiedenis van de abdij en van het biertje zelf. Prijswinnend en veelbelovend!

Tongerlo: Prijswinnende bieren!

 

tongerlo bruin 2

Het is nog altijd feest bij brouwerij Haacht. Ik kan niet anders dan mij voorstellen dat elke werknemer van de brouwerij ’s ochtends met een lach op het gezicht zijn broodtrommeltje in een (koel)kast gooit en fluitend aan het werk gaat. Ik stel mij daar dan een aantal posters en uitgeknipte krantenartikelen bij voor die trots prijken aan de wanden van het schafthok. Type de zoekterm ‘ Tongerlo bier’  maar eens in en elke willekeurige zoekmachine zal u leiden naar de Tongerlo Blond ‘World’s Best Beer 2014.’ Klik op de afbeeldingen in uw zoekmachine en ik garandeer u minstens drie verwijzingen op de eerste 10 afbeeldingen naar deze prestigieuze titel. Wie had dat gedacht bij de brouwerij toen ze in de jaren 90 het afdankertje der Belgische abdijbieren overkochten van megabrouwerij Interbrew. Die gingen immers verder met de door hun commercieel interessanter bevonden Leffe bieren. Dit ‘ bekte’  namelijk lekkerder in het buitenland. Haacht had nog geen abdijbier in haar bierenpakket en dus was aan hen de uitdaging om dit afdankertje op te pimpen en succesvol te maken. Dat dit gelukt is bewijzen de vele prijzen die de Tongerlo bieren de afgelopen jaren in de wacht sleepten met als absoluut hoogtepunt dus die titel ‘ beste bier ter wereld’ . Ik neem u echter niet mee in de aroma’s en smaak van dit oogappeltje van brouwerij Haacht, neen, de Tongerlo Bruin krijgt deze maand onze volledige aandacht. Maar eerst een stukje algemene Tongerlo geschiedenis.

De lange geschiedenis van de Tongelo bieren

 

tongerlo bruin 1

De geschiedenis van de Tongerlo bieren is ver terug te voeren. In 1130 vinden we de abdij van Tongerlo voor het eerst in de boeken als deze gesticht wordt door de Norbertijnen. Vlak aan het riviertje ‘ de Grote  Nete’  wordt deze abdij in 1840 heropgericht. Een prachtige lokatie, een gigantische abdij en een historische replica van Da Vinci’s ‘ laatste avondmaal’ maken de abdij tot grote publiekstrekker in de provincie. Bierbrouwen is altijd een activiteit van de monniken geweest. Totdat de bezetter in de Eerste Wereldoorlog een bruut einde aan de brouwgeschiedenis maakt door de waardevolle koperen ketels in beslag te nemen. Nooit wordt er meer bier gebrouwen in de abdij van Tongerlo, maar uitsterven doet het biermerk niet. Jean van Milders maakt in 1954 een deal met de abdij waardoor hij het biermerk mag gebruiken en ontwikkelen. Het bier verhuist verscheidene malen van brouwerij en vindt haar (voorlopige) eindstation bij brouwerij Haacht.

 

Tongerlo Bruin

De Tongerlo Bruin, voorheen ‘ Dubbel Bruin’  of ‘ Dubbel’ , is een van de bieren van het eerste uur van de brouwerij. Hoewel in de loop der jaren iets aangepast (een wat sterker bittertje om de zoetheid in balans te brengen) is dit een van de vertrouwde gezichten in de Tongerlo reeks. En het bier staat. De Tongerlo Bruin is niet bijzonder vanwege één bijzonder en vernieuwend ingrediënt. Het is ook geen bier wat zich op de een of andere manier sterk onderscheid van haar soortgenoten. Maar het is wel een  standaard voor hoe een Bruin bier hoort te zijn. Een combinatie van fruit en zoet in de geur. Hier vind je toetsen van karamel, zoethout en banaan. De smaak is prima, met zoet van karamel en bruine suiker en daarbij ook de banaan op de achtergrond. Een licht bittertje brengt het zoet mooi in balans en het koolzuur zorgt toch voor een fris bier. In de afdronk proef je onmiskenbaar de gebrande mouten die voor een mooie lichtbittere afdronk zorgen. De alcohol is op de achtergrond aanwezig en bedraagt 6,5 % vol.  Zoals gezegd een mooi bier, goed in balans en perfect als je zin hebt in een ‘traag’ biertje. Persoonlijk vind ik het een bier om ruim de tijd voor te nemen. Zeker geen vlot doordrinkbaar bier. De Tongerlo Bruin is in 2013 op de Asia Beer Awards ook beloond voor haar goede kwaliteit met een zilveren medaille in haar categorie. En daar deed zij niets onder voor haar groot geworden zus, de Tongerlo Blond, die eveneens met een zilveren medaille aan de haal ging en het jaar daarop zomaar ineens beste bier van de wereld was. Dat biedt perspectief voor de toekomst!

De Tongerlo Bruin is deze maand ons ‘Bier van de Maand’. U kunt dit bier in mei voordelig bij ons bestellen evenals alle bierpakketten waar de Tongerlo Bruin in te vinden is.

Dennis de Laat, BelgischBierSpecialist.nl

Bestel hier uw Tongerlo bruin bij belgischbierspecialist.nl!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *