brugge tripel 2

Bier van de maand April: “Brugge Tripel”

Andre Palm Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

belgischbierspecialist.nl logoDeze maand laat Dennis de Laat van belgischbierspecialist.nl zijn licht schijnen over de “Brugge Tripel”. Een biertje om lekker even van te genieten, maar ook om wat langer bij stil te staan!

Brugge Tripel: Lekker vanaf de eerste slok

brugge tripel 2

Bieren hebben een aparte eigenschap. Op het moment dat je een nieuw speciaalbier drinkt, weet je nooit echt waar je aan begint. Dat maakt het proeven van een nieuw soort bier of een nieuw biermerk ook altijd enigszins spannend. Zou dit lekker zijn? Welke smaken kan ik eruit halen? Welke aroma’s zullen mijn neus binnendringen? Citrus, koriander, karamel, stalmest? Ik vind het altijd leuk om met vrienden een nieuw bier te proberen, het erover te hebben en te horen wat de ander van het bier vindt. Sommige bieren pakken je meteen en zijn meteen ‘lekker’. Bij andere bieren duurt het even voor je de smaak gaat waarderen en uiteraard zijn er ook de bieren waar je niets van moet hebben. Met name de bieren die  even nodig hebben om je te pakken zijn vaak interessant, geven iets van beleving. Het zijn echter ook bieren die je bezig houden. Die je niet zomaar weer pakt als je even een ‘gewoon’ genietmomentje hebben wilt. Wat is het prettig dat er bieren zijn die je meteen vanaf de eerste slok pakken en rustig achterover doen gaan zitten. Gewoon even genieten. Brugge Tripel is zo’n bier.

Brugge Tripel: Een blijvertje!

Tijdens mijn studententijd in België kwam ik de Brugge Tripel al vrij snel tegen en dit is vanaf toen altijd een blijvertje gebleken. Een van mijn favoriete ‘Tripels’. Stiekem pak ik hem wat sneller dan bijvoorbeeld een Westmalle Tripel. Oef, ik kan het meewarige schudden met het hoofd en de lange zucht aan de andere kant van het beeldscherm haast zien en horen. Hoe kan zoiets nou eerder gedronken worden dan de crème de la crème van bierminnend België. Tja, het zal de zachtheid dan wel zijn waar ik persoonlijk erg van houd. De Brugge Tripel is namelijk wat zoeter en zachter dan bijvoorbeeld de Westmalle Tripel. Schenk je bij de Westmalle het gistdepot mee, dan heb je een (lekkere) lange afdronk met een aardig bittere toets. Zoals gezegd lekker, maar ook iets waar je zin in moet hebben. Waar je tijd in moet steken en het geschikte moment voor moet vinden. Nu hoort u mij niet zeggen dat de Brugge Tripel geen speciaal moment vraagt. Zeker wel, want het bier heeft een totaal eigen en vol karakter waar van genoten moet worden. Toch vind ik persoonlijk dit bier wat toegankelijker. Bij de Brugge Tripel vind je sneller dat geschikte moment.

Gebrouwen met Gruut

De Brugge Tripel wordt gebrouwen met…? De echte bierkenner weet het vast.  De bieren uit Brugge hebben namelijk één ding met elkaar gemeen: zij moeten gebrouwen worden met het geheimzinnige kruidenmengsel ‘Gruut’. Een wet uit de middeleeuwen die brouwers verplichtte hun bieren te brouwen met dit kruidenmengsel ligt hieraan ten grondslag. Een melkkoetje van de overheid, zouden we vandaag de dag zeggen, want over dit kruidenmengsel moest men een behoorlijke belasting betalen. Hoewel de samenstelling van de Gruut geheim gehouden wordt vindt je tussen deze kruiden in ieder geval rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen.  In en om Brugge is het een ongeschreven regel dat dit kruidenmengsel nog altijd wordt gebruikt bij het brouwen van de bieren.  De Palm Brouwerij heeft dit begrepen en is na de overname van Gouden Boom doorgegaan dit klassieke kruidenmengsel te gebruiken. Naast de Gruut die dus kenmerkend is voor de Brugse bieren vind je in de Brugge Tripel uiteraard ook die ingrediënten die de Brugge Tripel haar eigen, volle en zachte karakter geven.  Ik zou in dezen zelf de smaak op een zo goed mogelijke manier kunnen proberen te beschrijven. Op de bierkaart van biercafé de Vlaamsche reus staat de Brugge Tripel echter perfect beschreven. Ik citeer daarom maar gewoon van hun:

“BRUGSE TRIPEL is een amberkleuring bier van hoge gisting met een erg volle en oorspronkelijke smaak dat zijn eigenheid dankt aan een subtiel mengsel van eerste kwaliteitsmout, aromatische hop en water uit eigen putten. Een intense koking zorgt voor de karamelisering van de moutsuikers en geeft het zijn unieke smaak.

Na de hoofdgisting en de verdere gisting in de rijpingsvaten wordt het bier op flessen gevuld. Nu wordt het geduld van de brouwmeester op proef gesteld en moet hij nog drie weken wachten voor hij zijn bier optimaal aan de klanten kan aanbieden. Echte bierliefhebbers van artisanale bieren zullen deze BRUGGE TRIPEL geestdriftig begroeten. BRUGGE TRIPEL bevat 8,2% alcohol. Het wordt bewaard bij een temperatuur van 5 tot 10 °C en geschonken aan 8 tot 12°C. BRUGGE TRIPEL is verkrijgbaar in vaten van 30 l, flessen van 33 cl en 75 cl, in magnumflessen (1,5 L) en per stuk verkrijgbaar in zijn typisch Brugse verpakking. Wanneer het bier de brouwerij verlaat is het perfect op smaak. Michael Jackson omschrijft dit als volgt: “De eigen BRUGGE TRIPEL is voller in zijn gouden kleur en heeft een zeer afgerond moutkarakter, met verwarmende alcohol, een geparfumeerd hopkarakter en een grote complexiteit aan smaken”. Flessen van 33 cl worden staande bewaard en zo uitgeschonken. De grote flessen met champagnekurk worden best liggend bewaard en worden uitgeschonken in schuinsliggende houding. Soms komt bij het schenken een beetje gist mee. Geen nood, gist is gezond, het is vitamine B! Uit passie gebrouwen, geduldig gerijpt: HET SUBLIEME PROEFMOMENT!”

Brugge Tripel nu te bestellen bij belgischbierspecialist.nl:

belgischbierspecialist.nl 2

Beter kan ik de Brugge Tripel in ieder geval niet beschrijven. Een bier wat je pakt vanaf de eerste slok en je niet meer loslaat. Mij niet althans. En een geluk: deze maand ‘bier van de maand bij BelgischBierSpecialist.nl’. Dat betekent dat u uw eigen oordeel kunt vellen over een van de meesterwerkjes van Brugge. En het bier wordt nog aan de deur bij u afgeleverd ook!

Dennis de Laat

Bestel HIER uw Brugge Tripel bij: BelgischBierSpecialist.nl

Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *