IMG_0007

Mongozo Witbier

Arie Mongozo Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Een paar weken terug schreven wij over het lekkere Mongozo Pilsener. Dit bier is glutenvrij, fairtrade en biologisch. Al best een uniek bier op zichzelf, maar of dat niet genoeg is: nu komt Mongozo met een glutenvrij, fairtrade, biologisch witbier op basis van boekweit!

Een witbier gemaakt van boekweit is eigenlijk wel erg bijzonder. Witbieren worden namelijk altijd gemaakt van gerstemout of tarwemout. In het Duits spreekt men ook van Weizenbier, waarin het woord ‘Weizen’ tarwe betekend. Al is een Duits Weizenbier wel anders dan een witbier dat we in België of Nederland gewend zijn. In Duitsland worden geen extra ingrediënten en smaakjes bijgevoegd, maar houdt men zich aan het Reinheitsgebot (graan, water, hop).

Is Mongozo Witbier wel een echt witbier?

1Wat maakt een witbier een witbier? Een witbier is van hoge gisting en is meestal ongefilterd. In tegenstelling tot de typische Duitse witbieren, bevatten Belgische en Nederlandse bieren vaak kruiden, met name koriander en schillen van citrusvruchten, waardoor het bier een frisse citrusachtige smaak krijgt. Mongozo witbier bevat alle “gebruikelijke witbier” ingrediënten op tarwemout na. Ook de smaakt is die van een typisch Belgisch/Nederlands witbier.

Mongozo Witbier smaaktest

IMG_0010-2Zoals we met witbier altijd doen is eerst even goed koud zetten in de koelkast. Het is weliswaar geen warme zomerdag, maar vandaag was wel toevallig de eerste zonnige dag (met blauwe lucht) van het jaar! Mooie dag dus om eens een uniek witbier te proeven. Ik had geen goed bierglas bij de hand, laat staan een goed witbier glas. Helaas kreeg ik door dit kleine glas geen mooie schuimkraag. (Snel maar nieuwe glazen kopen!) De smaak van Mongozo witbier heeft een typische smaakvolle frisse witbier-smaak. Er komen duidelijk ook andere smaken naar boven (koriander) en erbovenop proef je duidelijk het vleugje citroen. Al met al is dit biertje met een alcoholpercentage van 4,8% erg verfrissend! Met al zijn unieke eigenschappen heeft Mongozo een knap staaltje werk geleverd! Het biertje is sinds 2014 op de markt en is nu al niet meer weg te denken uit de bierwereld. Verder produceren ze bij Mongozo alles op een verantwoorde manier en draagt het biertje ook het Max Havelaar keurmerk. Verantwoord genieten dus! Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *