Klets 1

Klets! Streekbier uit West-Vlaanderen.

Andre brouwerij bier en karakter, brouwerij DECA Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Onze vriend Dennis de Laat van belgischbierspecialist.nl heeft elke maand een nieuw bier van de maand in zijn webwinkel. Dit gaat vaak samen met een mooi verhaal over de herkomst van het bier en zijn persoonlijke ervaringen. In januari 2015 is zijn bier van de maand het West-Vlaamse bier “Klets” uiteraard verkrijgbaar bij de webwinkel van belgischbierspecialist.nl!

KLETS!

Soms moet je een beetje geluk hebben in het leven. Het feit dat ‘Klets’ nu tijdelijk in onze webshop te verkrijgen is, is toe te schrijven aan louter geluk. En dat terwijl we toch vooral pech leken te hebben. Een klant in België had bij ons een behoorlijke order gedaan, waardoor we richting Lokeren vertrokken waren om deze af te leveren. Als u de kaart van België erbij pakt dan ziet u dat Lokeren, dezelfde richting op is als het meest legendarische bier van België: de Westvleteren 12. De plaats Vleteren hadden we dan ook omcirkeld op de kaart en was het volgende station op de route. Hoewel we geen kratten konden ophalen (we waren er met de telefoon niet tussen gekomen) wilden we toch gaan voor 6 six packs van het beste bier ter wereld, die we zouden kunnen halen in café ‘in de Vrede’, naast de abdij van Westvleteren.  En daarbij hadden we een grote interesse in een flink aantal glazen die we in onze mooie Westvleteren geschenkmanden verkopen. Op naar Vleteren dus, klaar om na een lange reis zelf ook even in het café neer te ploffen. Anderhalf uur later staan we op een uitgestorven parkeerplaats voor een uitgestorven café. Op donderdag niet geopend, mooi balen dat we de site niet goed hebben gecheckt. 150 Kilometer bijna voor niets, want glazen halen we bij het loket voor automobilisten die wel 2 kratten bier kunnen ophalen. ‘Toch niet voor niets’, houd ik mezelf voor. ‘Laten we ergens een café opzoeken om wat te drinken’. De mannen knikken. Even later zitten we in een typisch, druk bezet Belgisch café en tot mijn verrassing staan er een aantal bieren op de kaart die ik niet ken. Ik bestel een voor mij onbekende ‘Klets’. Even later wordt er een amber blond bier met een mooie witte schuimkraag voor me neergezet.  Een rondborstige, ietwat verleidelijke dame lacht me  toe vanaf het etiket. Slim gedaan, want het oog van menig man zal in een overvolle bierenwinkel vallen op deze striptekening. Het bier zelf is behoorlijk hopbitter en ongefilterd. Het troebele blond ambere vocht ziet er nog een stuk beter uit dan het flesje en geeft koud gedronken een zeer verfrissende smaak. Hoewel ik normaal gesproken niet van de heel hoppige bieren ben is de entourage voor dit pure streekbier perfect en smaakt het bier me behoorlijk goed.  ‘Waar wordt dit bier gebrouwen?’ vraag ik de serveerster. Ze wijst naar de overkant van de straat’ DECA brouwerij, prijkt er op de gevel. Ideaal, wordt deze trip toch nog leuk. Als we hebben afgerekend stappen we naar de overkant van de straat. We worden in de brouwerij hartelijk begroet en geholpen. Een jongen van amper 18 jaar wijst ons alle streekbieren uit de brouwerij aan en inderdaad bevindt zich daartussen ook de Klets. Die gaat mee, samen met nog een paar andere exclusieve bieren. ‘Alle informatie over dit bier vind je ook op onze site’, is een laatste advies als we weer huiswaarts keren. Ik blijf dat toch het leuke van België vinden, al die kleine brouwerijtjes die je altijd weer weten te verrassen.

“Brouwerij Bier en Karakter”

Klets 2

De Klets is officieel trouwens het product van brouwerij Bier en Karakter. Een groep van drie vrienden (studenten agro- en-biotechnologie richtten de brouwerij op en hebben hun eerste bier, de Klets, ondergebracht bij DECA omdat zij zelf nog niet voldoende werkende brouwinstallaties hebben. De Klets wordt gebrouwen met 4 hopsoorten uit Poperinge. Dat dit het bier een uitgesproken hopkarakter geeft is overbodig om te vermelden. Het bier is volmondig wat de alcohol (8% vol.) naar de achtergrond verdrijft. Honingachtige zoetheid en kruidige hinten zijn in dit bier te ontdekken evenals zoetige fruithinten van abrikoos.  In 2013 is de Klets erkend  als officieel West-Vlaams hoeve-en streekproduct.

Voor degenen die het nieuwe jaar met iets unieks willen beginnen is er het goede nieuws dat dit unieke Vlaamse streekbier deze maand ons ‘Bier van de Maand’ is in onze webshop. We hebben echter  wel beperkt ingekocht dus helaas is op ook echt op. Een leuk etiket, een zeer aardig bier en een echt streekproduct. Een aanradertje dus!

Dennis de Laat                                                                                                                                                                              BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *