2014-11-19-20.14

Leireken Lager Glutenvrij

Arie Leireken 1 Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Een paar maanden terug schreven we al over Leireken witte spelt en Leireken boekweit blond, en zoals beloofd nu dan ook het paradepaardje van de Leireken serie: Leireken Lager Glutenvrij. Gebrouwen door brouwerij Strubbe uit Ichtegem, België.

Lager

Lager is een gebruikte term voor ondergistende bieren. Het is een van oorsporng Beiers biertype, zachter gehopt dan pils. Het dankt zijn naam aan de lange gekoelde narijping of lagering. Ondergisting of lage gisting is een manier van gisten waarbij de gist gedurende het proces naar de bodem zakt. Elk laaggegist bier wordt in Engelstalige landen ‘lager’ genoemd. Het alcoholgehalte is 3,5 tot 5 procent.

Leireken Lager

Leireken lager is een frisse ‘hoppy lager’ met een licht kruidige smaak. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en is daarom dus “zwaarder” dan een gemiddelde lager. Zoals de hele Leireken reeks is ook de lager gebrouwen met alleen biologische ingredieënten. Het biertje heeft een mooie, troebele en blonde kleur. De smaak doet een tikje waterig aan.

Glutenvrij

De hop die gebruikt wordt bij Leireken Lager is op basis van gerst, ook bevat het bier gerstemout. Over het algemeen kun je stellen dat tarwebieren meer gluten bevatten dan bieren op basis van gerstemout, in bier op basis van gerstemout vind je in principe geen gluten terug. Gluten uit gerst worden afgebroken tot kleinere eiwitten. Als je overgevoelig bent voor gluten, kun je altijd het beste uitwijken naar een bier op basis van gerstemout.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Comments 1

  1. Pingback: De Glutenvrije bierspecialist | biertjeproeven.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *