tongerlo christmas 2

Bier van de maand: Tongerlo Christmas

Andre Tongerlo Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Het is weer tijd voor een nieuw bier van de maand! Dennis de Laat van Belgischbierspecialist.nl heeft met het oog op de komende feestdagen weer een mooi nieuw bier in de aanbieding! “Tongerlo Christmas”

Tongerlo Christmas: Afrekenen met het stereotype!

 

tongerlo christmas 1

Jaja, ik weet het. Het is nog bij lange na geen kerst. De goedheiligman is nog niet eens met een warm onthaal binnen gehaald. De nachtvorst is nog niet ingetreden en er is nog amper gesproken over een al dan niet strenge winter en de mogelijkheid tot het houden van een Elfstedentocht. En toch is voor mij als eigenaar van een webshop in Belgische bieren de kerst al in volle gang. Want wat zijn we de afgelopen maand alweer druk geweest met het samenstellen van kerstpakketten! Zie hier het resultaat! We hebben druk gezocht naar leuke kerstproducten voor in de befaamde kerstdoos en er is een mooie selectie  bieren uitgezocht, die in een beetje kerstpakket zeker aanwezig horen te zijn. Wat natuurlijk niet mag ontbreken is het kerstbier. Slechts één maand per jaar wagen we ons hier met z’n allen aan en dus is de spoeling kerstbieren vrij dun. België staat wat dat betreft met stip op nummer één als het gaat om kerstbieren producerende landen!

Tongerlo Christmas: Een logische keuze

Geen wonder dus dat we een speciaal Belgisch kerstbier hebben uitgezocht waarmee we dit jaar de december maand willen opleuken. En BelgischBierSpecialist.nl zal BelgischBierSpecialist.nl niet zijn als we niet net even een ander kerstbier voor u geselecteerd hebben dan de kerstbieren die u waarschijnlijk al kent. Ons bier wat u deze maand alvast voorbereid op de mooie decembermaand die eraan gaat komen is de Tongerlo Christmas.

Brouwerij Haacht: Een bron van topbieren!

In brouwerij Haacht waar de Tongerlo bieren gebrouwen worden is het al maanden feest. Succes op succes wordt er hier geboekt met de verschillende Tongerlo bieren met als absolute hoogtepunt de uitverkiezing van de Tongerlo Blond tot beste bier ter wereld op de World Beer Awards van dit jaar. Was de Tongerlo Prior altijd hét uithangbord van de brouwerij, de Tongerlo Blond heeft zich in één klap naast (en misschien wel over) dit beste Tongerlo bier van weleer geplaatst. Of men in deze brouwerij internationale topbieren kan brouwen is dus allang geen vraag meer om je hoofd over te breken.

Tongerlo Christmas: Stijlvol en bescheiden

Waar de Tongerlo Prior, Dubbel en Blond dus jaar in jaar uit in de prijzen vallen is het rondom de Tongerlo Christmas behoorlijk stil.  Het bier wordt zelden genoemd in een rijtje favoriete kerstbieren, de informatie die over het bier te vinden is blijkt schaars en de brouwerij zelf lijkt dit bier toch ook wat stilletjes op de markt te brengen. Of past dat juist bij de kerstgedachte? Het stilletjes en afgezonderd op de wereld gezet worden? Hoe het ook zij, de Tongerlo Christmas zou wat ons betreft meer aandacht verdienen en zeker rondom die donkere maanden. Het etiket spreekt mij vanaf het begin aan. Stijlvol, sierlijk,  doch eenvoudig. Ik zie dit flesje al op tafel staan terwijl de kaarsjes ontstoken zijn, de lichten gedimd en de kalkoen geserveerd wordt. Het etiket ademt klasse.

Tongerlo Christmas:Het uiterlijk en de smaak

Het bier wordt echter pas echt verrassend wanneer je hem uitschenkt. Bij een kerstbier verwacht je immers een donker, zwaar, zoetig bier met hinten van karamel, anijs of chocolade. Niets van dit alles bij de Tongerlo Christmas. Is dat dan de reden dat dit bier minder vaak bij de kerstbieren genoemd wordt? Dit kerstbier is namelijk (ietwat donker) amberkleurig met een hele mooie volle, plakkerige schuimkraag die lang de tijd neemt alvorens te verdwijnen. En hoewel er wel degelijk kruidige hinten te vinden zijn in het bier, toch iets typisch voor kerstbier, valt vooral het fruitige en frisse karakter van het bier op. De smaak is wat zoetig van kandijsuiker, zeer zacht met een licht bittere, droge afdronk. Met een alcoholpercentage van ‘slechts’  7% vol. behoort deze Bière Noël tot de lichtere in haar soort. Voor kerstbieren is een alcoholpercentage van 10% vol. immers zeker geen uitzondering.

Al met al is de Tongerlo Christmas verre van een stereotype kerstbier. Je zou haar zelfs een alternatief kunnen noemen voor de standaard kerstbieren, wanneer dit niet jouw smaak is. Het bier heeft een kerstige zachtheid, een kerstige zoetigheid, maar verder ook een heleboel elementen die je bij de gangbare bieren ook tegenkomt. Een amber kleur, een vrij normaal alcoholpercentage, een fruitig, fris karakter, geen uitgesproken karamel of anijs smaak. En toch is dit bier een echte aanvulling in haar klasse. Want juist die frisheid die in dit kerstbier aanwezig is, maakt haar zeer geschikt voor bij een stevig diner. Het bier brengt de zware smaken van wild en gevogelte weer terug in balans en doet je opnieuw verlangen naar een prik in het vlees. Een heerlijk verfrissend kerstbier dus wanneer je aan een zwaar kerstdiner begonnen bent! Want daarvoor is de Tongerlo Christmas absoluut zeer geschikt. In haar eenvoud een perfect bier om het zware kerstdiner in balans te brengen! Ook als aperitief of tussen de gangen  door is dit een geschikt kerstbier. Tijd dus om de stilte rondom dit bier te verbreken! Nieuwsgierig geworden? Bestel Tongerlo Christmas hier! Proost!

Dennis de Laat

Eigenaar van BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *