steenbrugge 3

Steenbrugge Dubbel bruin

Andre Palm, Steenbrugge Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Vandaag besteden wij aandacht aan “Steenbrugge Dubbel bruin” afkomstig uit de Palm brouwerij te Steenhuffel. Het bijzondere en unieke kruidenmengsel “Gruut” zou dit biertje zijn bijzondere smaak geven, wij nemen natuurlijk graag de proef op de som!

De geschiedenis van Steenbrugge dubbel bruin

 

steenbrugge 2

De geschiedenis van dit biertje gaat terug tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1914 brouwen de geestelijken van de benedictijner Sint Pietersabdij te Steenbrugge voor het eerst een biertje dat de naam “Steenbrugge” mag dragen. Het woord “Brugge” in de naam is niet toevallig: Steenbrugge is een wijk in de deelgemeente Assebroek, in de prachtige Middeleeuwse stad Brugge! Helaas was het ook weer een oorlog die een rol speelde bij het stoppen van het brouwen in 1943. De Duitsers vonden dat de koperen ketels beter gebruikt konden worden voor een ander doel dan bier brouwen en pakte deze af van de broeders…Gelukkig was dat niet het einde van de Steenbrugge bieren! Uiteindelijk werd het bier vanaf 1958 weer gebrouwen, maar vond ook een tijdje buiten Brugge plaats. Na een bewogen geschiedenis nam Palm in 2003 uiteindelijk Brouwerij de gouden boom (waar het bier sinds 1983 werd gebrouwen) over en gaf deze de naam Palm breweries. Sinds 2004 vind de productie plaats in brouwerij Palm te Steenhuffel. Inmiddels zijn er na Steenbrugge dubbel bruin nog vier andere Steenbrugge bieren waaraan wij natuurlijk in de toekomst ook aandacht gaan besteden!

Steenbrugge dubbel bruin

 

steenbrugge 1

Steenbrugge dubbel bruin heeft een alcoholpercentage van 6,5%, wat een normaal percentage is voor een dubbel. Het onderscheidende van dit biertje is, zoals wij al eerder noemde, het gebruik van “gruut”. Dit bovengistende biertje bevat verder als ingrediënten gerstemout, mout, water, suiker en natuurlijk hop. Gruut wordt op het etiket aangeduid als “kruiden”. welke dit zijn is natuurlijk het geheim van de brouwer, logisch dat dit niet verder wordt toegelicht. Het enige wat de brouwer weggeeft is dat de nadruk op kaneel ligt. Naast de gebrande mout en de lichte fruitgeur is dat inderdaad wat je proeft. Wat opvalt aan het etiket is het jaartal 1084, dit is het jaartal dat de abdij Sint Pieter in  Oudenburg werd gesticht. Later is deze naam gegeven aan de huidige abdij en vandaar dat zij het jaartal 1084 gebruiken, wat dus niets te maken heeft met het begin van het biertje Steenbrugge, dat begon echt “pas” in 1914. Op het etiket is verder de beeltenis van de heilige Sint Arnoldus te zien, de patroonheilige van de bierbrouwers. Deze wordt ook wel Arnold van Soisson genoemd.

Andere bieren van Palm op biertjeproeven.nl

Wij hebben eerder al aandacht besteed aan bijvoorbeeld Palm Sauvin, maar ook aan Palm hop select. Op de website van Palm (die qua vormgeving echt een hoogstandje is!) kun je ook lezen over het interessante foodpairing, waar de brouwer onder andere laat zien bij welke gerechten je hun bier het beste kunt drinken. Er valt verder nog heel veel te ontdekken over de Steenbrugge bieren, de dubbel valt in ieder geval bij ons in de smaak! Het is een mooi bruin biertje waar je helemaal mee tot rust komt! Proost!

Dit blog verscheen eerder deze maand ook op biernet.nl, de grootste biersite van Nederland!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *