st bernardus p6 6

St. Bernardus Pater 6

Andre St. Bernardus Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

De komende tijd gaan maar liefst vier St. Bernardus bieren op deze site langskomen! Na St Bernardus Prior 8 is het vandaag de beurt aan “St.Bernardus Pater 6”. Een mooi bruin biertje dat ook zeker in de zomer kan worden gedronken!

Brouwerij Sint-Bernardus

brouwerij Sint BernardusBrouwerij Sint-Bernardus te Watou ( West Vlaanderen) is opgericht in 1946 door Evarist Deconinck. Wij kennen deze brouwerij onder andere ook van Grottenbier. Het was niet toevallig dat juist deze man de brouwerij oprichtte, omdat hij als kaasmaker al contacten had gelegd met ervaren geestelijke bierbrouwers, namelijk die van de paters Trappisten van de abdij op de Katsberg. Dhr.Deconinck had zijn kaasmakerij in de jaren ’30 van hen overgenomen en zeer waarschijnlijk ook al wat kennis opgedaan over het brouwen van bier. Toen hij wilde beginnen met brouwen sloot hij een contract af met de heren van deSint-Sixtusabdij van Westvleteren. Wereldberoemd inmiddels door hun Westvleteren bieren. In 1992 werd dit contract niet verlengd omdat voor een “erkend trappistenbier” het nodig werd dat dit binnen de kloostermuren werd gebrouwen. Bij brouwerij Sint-Bernardus moesten ze natuurlijk wel verder en daarom werd simpelweg de naam van het bier veranderd in “St. Bernardus”. Het recept zou hetzelfde zijn gebleven als dat van de Westvleteren bieren, maar de kans is natuurlijk nihil dat dit nu nog steeds zo is. Het assortiment van Brouwerij St. Bernardus bestaat vandaag de dag (augustus 2014) uit de verschillende St Bernardus bieren,Watou Tripel en Grottenbier.

Waarom geen officieel erkend Belgisch abdijbier?

 

st bernardus p6 4Dit bier wordt niet gebrouwen door of in licentie van een abdij en is daarom geen erkend Belgisch abdijbier. Doet dat iets af aan de kwaliteit? Nee, zeker niet! Het is slechts een keurmerk om het bier iets meer status te geven. Natuurlijk is het een slim idee geweest om dit keurmerk in het leven te roepen, ook zal het de wat minder goede bierbrouwers ervan weerhouden om “zomaar” abdijbier op hun bier neer te zetten. Maar St. Bernardus is niet zomaar een bier, vandaar dat er ook gewoon “abdijbier” op het etiket te lezen valt! Wil je iets lezen over een biertje dat wel de eer ten deel is gevallen om zich een erkend Belgisch abdijbier te noemen? Lees dan een ons blog over St. Feuillion triple.

Sint Bernardus Pater 6

Dit biertje heeft een alcoholpercentage van 6,7% en is van hoge gisting met nagisting op de fles. De ingrediënten zijn water, mout, suiker, hop en gist. Het biertje is zeer aangenaam vanwege zijn lichtzoete smaak, je krijgt er niet snel genoeg van en dat kun je niet van elk biertje zeggen! Met z’n donkerbruine kleur en spierwitte schuimkraag is het ook nog eens een genot om naar te kijken, al moet je dat niet te lang doen want je moet het biertje drinken als het een temperatuur tussen de 8 á 12 graden heeft. Het is natuurlijk een biertje van het type dubbel, gezien het alcoholpercentage en de kleur. Gelukkig maar dat dit biertje wat gemakkelijker te verkrijgen is dan Westvleteren ( en natuurlijk een stuk goedkoper ;)
Proost!

Bekijk dit blog ook op biernet.nl!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *