feuillion 1

St Feuillien triple

Andre St. Feuillien Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Een voor ons nog vrij onbekend biermerk: Wij mochten de tripel van “St.Feuillien” proeven! Altijd leuk om een nieuw biermerk te ontdekken en nieuwe smaken te ervaren!

Brasserie St Feuillien

feuillion 3

Op de site van de brouwerij is veel interessante informatie te vinden, wij lichten hier alvast een tipje van sluier op. De geschiedenis van st Feuillien in Le Roeulx (waar de brouwerij staat) gaat terug tot in de 7e eeuw, alleen werd er toen nog geen bier gebrouwen. Uit de naam S(in)t Feuillien valt natuurlijk al op te maken dat het bier naar een heilige is vernoemd met deze naam. Helaas is de beste man een martelaarsdood gestorven en op de plek waar hij aan zijn einde zou zijn gekomen verrees een kapel.

 

Het echte bier brouwen begon toen er in 1125 een premonstratenzerabdij werd opgericht. Dit bleef zo tot 1796, toen die verrekte Franse Revolutie (zoals bij zoveel) ook hier roet in het eten gooide… Het bier brouwen is sinds 1873 in handen van de familie Friart, inmiddels is alweer de vierde generatie “aan de macht”.

St Feuillien triple

Je kunt goed zien dat het een troebel biertje is (ongefilterd), met een mooie donkerblonde/amberkleur. St Feuillien triple heeft een alcoholpercentage van 8,5% en het biertje gist na op de fles. Voordat je gaat proeven is het belangrijk om eerst te ruiken aan het biertje, als je daar zin in hebt natuurlijk, dat zal niet altijd het geval zijn ;). Mocht je wel in de stemming zijn om te ruiken dan valt bij dit biertje de fruitige geur je meteen op. Verder is de smaak licht kruidig en bitterzoet, maar ik vind het persoonlijk een redelijk mild biertje voor een tripel. Verder is St Feuillien een erkend brouwer van Belgische abdijbieren!

Erkend Belgisch abdijbier

 

De vraag naar een “keurmerk” voor abdijbieren werd in België steeds groter en in 1999 werd daarom het keurmerk “erkend Belgisch abdijbier” in het leven geroepen. Dit is gedaan door de Unie van Belgische brouwers. Er werd door zoveel brouwers geclaimd dat zij “abdijbier” brouwden, dat het steeds onduidelijker werd wat abdijbier nou precies was. Lijkt mij dus een goed idee om hier een klein beetje structuur en ook controle aan te brengen. Kijk vooral even hier voor een overzicht van erkende Belgische abdijbieren.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *