0003086_leireken_boekweit_bruin

Leireken

Arie Leireken Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Leireken is een Belgisch biologisch bier van hoge gisting en wordt sinds 2007 gebrouwen in Brouwerij Strubbe te Ichtegem. Voorheen werd het gebrouwen bij Brasserie de Silenrieux.

Leo de Smedt

Leo De Smedt, vroeger mede-eigenaar van Brouwerij De Smedt besloot om in de jaren vijftig een bier te laten brouwen enkel op basis van biologische spelt en boekweit. Oorspronkelijk liet hij het bier brouwen in Silenrieux waar nog veel spelt en boekweit geteeld werd. Wegens de populariteit van het bier moest men dus in 2007 op zoek naar een andere brouwerij met een grotere capaciteit.

Brouwerij de Strubbe heeft ondertussen een leuk assortiment aan bieren, waaronder “Dikke Mathilde” waar wij al eerder aandacht aan hebben besteed op deze site.

Leireken witte spelt

De geur van het bier doet denken aan citroen en heeft een licht romige smaak. Het biertje heeft een alcoholpercentage van precies 5%  en wordt dus gebrouwen met spelt. Bij een witbiertje hoort natuurlijk de smaak van citroen, maar dat zit er als het goed is voldoende in. Doe er dus vooral géén extra schijfje citroen bij, dat voorkomt dat je de andere smaken die dit biertje rijk is goed kan proeven. De smaak is lekker, maar doet wel een tikje waterig aan. Toch stoort het waterige niet. Het bier is niet echt bijzonder, maar heeft toch iets unieks wat ik niet goed kan omschrijven. Heb ik dan al iets ontdekt wat typisch ‘Leireken’ is?

Boekweit blond

Weer die typische ‘Leireken’ smaak. Wel weer net iets anders. Vol, romig en je proeft dat het hier om een blond gaat. Met een alcoholpercentage van 6% een niet al te zwaar biertje. Wat verder opvalt is de fruitige smaak van het biertje, die je bij Leireken Witte Spelt ook goed kan proeven.

De bieren “Leireken Lager” en “Boekweit Bruin” missen nog. Hier hopen wij in de toekomst aandacht aan te besteden. Voorlopig even genoeg Leireken, hoewel de bieren ook veel positieve punten hebben gaat mijn voorkeur toch meer uit naar andere merken. Hoe dan ook: Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *