dscf7821

Brunehaut Trio (glutenvrij bio bier)

Arie Brunehaut Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

In mijn voorgaande blog over Sara Bier lichtte ik toe dat ik erg lekkere glutenvrije bieren heb ontdekt. Het is dus geen verrassing meer wat ik van de smaak van deze drie bieren vind, maar verrassend was de lekkere ‘glutenvrije smaak’ van deze bieren wel toen ik ze voor het eerst mocht proeven! :-)

Gluten intolerantie

Mijn vrouw heeft een gluten intolerantie, een vervelende auto-immuunziekte die veel schade kan toebrengen aan de darmwand wanneer je in aanraking komt met gluten. Ik hou daarom altijd mijn ogen open voor glutenvrije bieren en wanneer ik ze vind, proef ik ze. Helaas had ik nog niet eerder een lekker glutenvrij bier gedronken. Mongozo kwam nog wel het beste uit de test, maar de smaak van deze pils was verder niet bijzonder en iets te waterig. Daarnaast heb ik een aantal andere “vage” glutenvrije -peperdure- bieren geproefd die echt niet te drinken waren.

lBrunehautLogoToch gaf ik Brunehaut een kans en ondanks mijn slechte ervaringen met glutenvrije bieren nam ik de gok en kocht ze alle drie: Brunehaut Bio Amber, Brunehaut Bio Blond en Brunehaut Bio Tripel.

Brouwerij Brunehaut

En wat een goeie gok was dat! Brunehaut, een brouwerij die in 1890 door de familie Allard is opgericht – toen nog bekend onder de naam “Brouwerij St. Joseph”. In de streek worden ze bekend met bieren zoals “La Druide” en “Brunehaut 8“. In 1991 gaat de brouwerij een nieuwe uitdaging aan en verhuisd naar moderne gebouwen, maar behoudt het artisanale karakter en de kwaliteit van de bieren blijft ook hoogwaardig.

Een omslagpunt voor het bedrijf, de brouwerij behoudt de volledig natuurlijke brouwmethode voor bieren met een hoge gistingsgraad en die op flessen en op vaten hergist worden. Het resultaat: tiental diverse abdij- en biologische bieren.

Glutenvrije bieren

Later kwamen ook de glutenvrije bieren aan bod, bieren gemaakt met gerst die door een natuurlijke methode tijdens het brouwen worden verwijderd van gluten. Een echt streekbier zonder gluten dus. Het zijn er vier in totaal en helaas heb ik er dus maar drie kunnen bemachtigen. Brunehaut Bio Wit is de 4de, hopelijk kom ik deze ergens nog tegen.

De smaak van de glutenvrije Brunehaut Bieren

brunehaut-amberDe smaken van dit trio zijn stuk voor stuk heerlijk. Echt niet overdreven en ze krijgen ook niet zo’n stempel omdat het glutenvrije bieren zijn. Ook voor “normale” bieren zijn ze namelijk nog steeds stuk voor stuk heerlijk. Als je Brunehaut Glutenvrij in een glas geserveerd krijgt, en je weet het niet, dan proef je gewoon een normaal bier die je zonder over gluten na te denken lekker wegdrinkt.

Bio Amber is goed bitter en heeft een goede halfvolle smaak. Bio Blond is erg smaakvol en romig, daarnaast proef ik een vanilleachtige bijsmaak. Ook ruikt het bier aangenaam licht zoetig. De Bio Tripel was een perfecte afsluiter, een goede stevige volmaakte bittere smaak mét een prettige nasmaak.

Nee, ik krijg niet betaald van Brunehaut voor het schrijven van deze blog. Ik ben gewoon superenthousiast over deze bieren! :-)

Compliment Brunehaut!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *