IMG_2052

Brand Up

Andre Brand Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Brand Up is afkomstig van de oudste brouwerij van Nederland; Brand te Wijlre. Brand wordt hier al sinds 1340 gebrouwen en de productie vindt nog steeds alleen maar plaats in Wijlre. Sinds 1989 in handen van Heineken, maar het bier heeft haar naam en haar eigen karakter weten te behouden. De brouwerij is zelfs een tijdje hofleverancier geweest, maar voldeed niet meer aan de voorwaarden toen Heineken de boel overnam. Heineken is zelf namelijk hofleverancier. Brand Up is volgens de brouwer sinds 1952 “een ode aan de oersmaak van pils”. We zijn benieuwd!

Saazerhop

Als je denkt aan de oersmaak van pils is de link met Saazerhop natuurlijk snel gelegd. Brand Up is voor het eerst gebrouwen in 1952 met deze Tsjechische hopsoort die bekend staat als echte aromahop. Het moest dus een ode worden aan de pils, vandaar ook dat er een Tsjechisch recept uit 1842 afkomstig uit de stad Plzen aan de basis staat van dit biertje. In IMG_2049Limburg was niet iedereen even blij met de overname door Heineken. Het mooie is wel dat de brouwerij gewoon open is gebleven en dat ook de productie ervan in Limburg is gebleven. Dat laat toch wel zien dat Heineken niet alleen maar denkt aan groei, maar ook respect kan hebben voor de lokale bevolking die trots is op zijn bier. Het is dan ook nogal wat als je de oudste brouwerij van Nederland overneemt!

Brand Up Urtyp pilsener en haar fans

IMG_2053

Het biertje is niet alleen als ode aan de pils gebrouwen maar ook als steuntje in de rug voor de bevolking tijdens de moeilijke naoorlogse jaren. Het inspireert een heleboel mensen om  fanclubs voor dit bier op te richten. Zoals bijvoorbeeld de “Brand Verzamelaars Club” waar je ook een interessant filmpje kunt bekijken over de geschiedenis van Brand. Verder bestaat er ook een Uptimistenclub! Als je het biertje inschenkt zie je gelijk de heldere, lichte samenstelling en kleur van het biertje. Typisch een pils. In de geur kun je een lichte parfum en bloemengeur herkennen, dankzij de Saazerhop. Met een alcoholpercentage van 5,5% en de krachtige frisse smaak is dit biertje inderdaad een waardige ode aan het pils!

Brand Proeven

Als je Brand wil proeven op de plek waar het wordt gebrouwen breng dan eens een bezoekje aan de brouwerij, en dan in het bijzonder aan proeflokaal ’t Kelderke. Dit proeflokaal werd opgezet in 1937 en is sindsdien een sfeervol onderdeel van de brouwerij geworden. Natuurlijk is bij een rondleiding een bezoek aan het proeflokaal inbegrepen. Voor een kijkje in het proeflokaal zie het volgende flimpje. Zie ook deze link voor nog meer Brand commercials. Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *