IMG_2009

Jopen Hoppenbier

Andre Jopen Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Alweer het zevende (!) item over een biertje van “Jopen” op biertjeproeven.nl. Hiermee zijn de Jopen-bieren veruit het meest vertegenwoordigd op onze site. Het zijn dan ook stuk voor stuk juweeltjes van bieren! Hopelijk blijven wij na het drinken van Hoppenbier ook deze mening toegedaan.

De bieren van Jopen

Jopen heeft elf verschillende bieren in het vaste assortiment. Hoppenbier is er hier eentje van, maar ook bijvoorbeeld ongelovige Thomas is het hele jaar door verkrijgbaar. Hiernaast heeft Jopen ook nog zes seizoensbieren en nog veel meer “limited editions” zoals ze het zelf noemen. Er valt dus nogal wat te kiezen bij deze Haarlemse brouwer, Hoppenbier zal dus ook zeker niet het laatste biertje zijn dat wij van deze brouwerij gaan proeven! als je nieuwsgierig bent geworden naar deze bijzondere brouwerij breng dan eens een bezoek aan de “Jopenkerk”. Dit is het restaurant/de proeverij van de brouwer en hier kun je genieten van het juiste gerecht bij het juiste biertje, hier weet men de juiste combinaties te maken zodat je optimaal van je biertje (en natuurlijk de maaltijd) kunt genieten!

Jopen Hoppenbier

IMG_2012Zoals de naam van het biertje al aangeeft is er iets bijzonders met de hop aan de hand. Het is niet alleen het allereerste biertje dat door brouwerij de Jopenkerk sinds 1994 wordt gebrouwen, maar het is het enige drie granen bier ter wereld met een dubbele hopgave. Het woord “hopgave” riep bij mij in eerste instantie vraagtekens op. Maar na wat nader onderzoek blijkt dit blonde, bovengistende biertje extra bitter is gemaakt door een dubbele dosis hop. Dit is natuurlijk te merken als je dit biertje drinkt, de bittere smaak blijft je lang bij. Gelukkig is het biertje mooi in balans en zorgt het alleen maar voor een intensere smaakbeleving.

Het biertje werd niet voor het eerst gebrouwen in 1994. Het recept dateert uit 1501 en is een oud Haarlems stadsrecept. Het biertje komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, het draagt  meer dan 500 jaar geschiedenis met zich mee. Dat het biertje ongefilterd is zie je duidelijk op de foto in dit blog, het biertje gist ook na op de fles en heeft een alcoholpercentage van 6,8%. Na maar liefst zeven bieren van deze brouwerij te hebben mogen proeven kunnen wij alleen maar concluderen dat Nederlands trots mag zijn dat er hier zulke mooie bieren worden gebrouwen! Proost!

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *