header

Witkap-Pater (de hele serie)

Arie Witkap-Pater Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

IMG_9706Witkap-Pater is de naam van een reeks Belgische bieren, gebrouwen door Brouwerij Slaghmuylder in Ninove. Witkap was het eerste abdijbier dat niet door een kloostergemeenschap werd gebrouwen. Het verwijst verder ook niet naar een historische of bestaande abdij.

“Trappistenbier”

De witte kappen die de trappisten tijdens kerkdiensten dragen waren voor de ontwerper van dit bier (Gistingschemicus Hendrik Verlinden, 1866-1940) inspiratie om het bier in 1929 “Witkap” te noemen. Daarna, in 1932, liet hij zelfs “Witkap Pater = Trappisten” als merknaam registreren. De heren van Westmalle waren hier niet van gediend en namen hiertegen gerechtelijke stappen, maar werden een jaar later in het ongelijk gesteld.

Kort familiebedrijf

In 1940 werd de brouwerij verwoest door bombardementen, maar al snel weer opgebouwd door de kinderen van de omgekomen Verlinden. Na de dood van Reimond Verlinden in 1969 was de brouwerij niet langer een familiebedrijf en ging het in 1975 over in handen van een drankenhandelaar in Deurne. Deze stopte met de brouwerij in 1979.

Gerechtelijke stappen

Vanaf datzelfde jaar werd het bier gebrouwen door Brouwerij Slaghmuylder, deze brouwerij nam het merk definitief over in 1981 en toen werd de brouwerij langs gerechtelijke weg toch door de trappisten verplicht om de vermelding “trappistenbier” te vervallen.

In 2009 onderging het uiterlijk van het bier een metamorfose en ging het in 4 vrolijke kleuren de schappen in:

Witkap-Pater Special

IMG_9702Levend AMBER bier vermeld de fles. Bier van hoge gisting en  hergisting op fles. Special is een lekker lichtbitter pils. Een frisse smaak met een vleugje citroen. 5,5% alcohol.

Ingrediënten: water, gerstemout, maïs, hop, gist

Witkap-Pater Tripel

IMG_9705Levend BLOND bier vermeld de fles. Hergisting op fles. Lekkere bittere tripel met een dropachtige nasmaak! Echt een topbier, de groene tripel van Witkap-Pater gaan we vaker nemen. 7,5% alcohol.

Ingrediënten: water, gerstemout, maïs, hop, gist

Witkap-Pater Dubbel

IMG_9704Levend BRUIN bier vermeld de fles. Ook  weer een lekker bier met een zoetige smaak. Een erg bijzonder bier die je verrast door de lekkere bijsmaak maar toch typisch kenmerkt als een dubbel. 7% alcohol.

Ingrediënten: water, gerstemout, maïs, hop, gist

Witkap-Pater Stimulo

IMG_9703Levend BLOND bier. Wederom lekker. Iets bitterder dan de tripel, maar nog steeds erg aangenaam om te drinken. Bij dit bier ontdek ik een anijsachtige nasmaak. 6% alcohol.

Ingrediënten: water, gerstemout, maïs, hop, gist

Witkap-Pater: origineel lekker

De bieren van Witkap-Pater zijn stuk voor stuk origineel lekker. Wat een geweldige bieren. Ieder bier heeft weer zijn eigen unieke smaak. Dus wil je eens wat anders proberen, ga voor Witkap-Pater!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *