IMG_1900

Grimbergen dubbel

Andre Grimbergen Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Deze keer is het de beurt aan Grimbergen dubbel. Een biertje met een lange geschiedenis waarin het voortbestaan meerdere malen aan een zijden draadje heeft gehangen…De Feniks die te zien is op het etiket is dan ook het symbool van deze turbulente geschiedenis.

De geschiedenis van Grimbergen

IMG_1899De geschiedenis van het biertje begint bij de bouw van de Norbertijnen abdij in de gemeente Grimbergen, rond 1128. De abdij is in het verleden vaak aangevallen en zelfs een aantal keer verwoest! Dit zal hopelijk niet te maken hebben gehad met de ontevredenheid over de kwaliteit van het bier. Waarschijnlijker is dat er in de abdij veel waardevolle spullen te halen vielen, maar het zou ook kunnen dat de geestelijken met de verkeerde groep ruzie hadden gekregen. Het recept is dus al vele honderden jaren oud en tegenwoordig in handen van brouwerij Alken-Maes. Zij brouwen ook maar gelijk het bier zelf, vandaar dat dit biertje een abdijbier is. Sinds 2008 is ook deze brouwerij opgegaan in de massa en is het eigendom van de Heineken groep geworden.

Grimbergen dubbel

IMG_1898 copyDe Grimbergen dubbel is een heel aangenaam biertje! Alle moeite van het opnieuw opbouwen van de abdij én het opnieuw beginnen met brouwen is niet voor niets geweest. Het biertje heeft zoals veel dubbels een alcoholpercentage van 6,5% en een mooie roodbruine kleur. De smaak is mild en lichtzoet. Het aangename van het biertje is dat de zachte smaak het wint van het bitter en ook lang blijft hangen. De geschiedenis van de abdij gaat ver terug, maar die van de Grimbergen dubbel begint eigenlijk “pas” in 1958. Grimbergen heeft ook een eigen website waarop naast recepten ook veel te zien en te horen is over de rijke geschiedenis van het bier. Net als aan het biertje zelf is er veel aandacht besteed aan de marketing! Eigenlijk heeft dit biertje dat helemaal niet nodig, het is puur genieten! Proost!

Andere blogs over “dubbels” op www.biertjeproeven.nl

Bekijk ook onze andere blogs over dubbele bieren. Bijvoorbeeld:
Brand dubbelbock
Bornem Dubbel
Texels dubbel
Zatte en Natte, brouwerij ’t IJ dubbel
De Leckere cromhout dubbel speciaal
Capucijn abdijbier dubbel

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *