stella artois 2

Bier van de maand: Stella Artois!

Dennis Stella Artois Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Bier van de maand februari bij de belgisch bier specialist: Stella Artois!

Elk bier heeft zijn eigen verhaal

Het leuke aan Belgische bieren is het verhaal wat bijna elk verschillend bier kenmerkt. Van blond tot donker, van pint tot tripel, van abdijbier tot trappist, elk bier heeft zijn eigen verhaal. En dat is zelfs het geval bij de gewone Belgische vlotte doordrinkers, zoals de pinten en de spéciale Belges. Als je bijvoorbeeld alleen al op de website van de Palm Brouwerij kijkt, dan proef je de trots en liefde die men steeds weer in haar product legt. Toegegeven: de Palm Brouwerij brouwt meer dan alleen de overbekende Palm Speciale, maar zij is duidelijk trots op haar product en het verhaal achter haar product.

Stella Artois, een bier om trots op te zijn!

stella artoisEn zo is het niet anders met de Stella Artois. Inmiddels zit het immense brouwconcern AbInBev achter deze pint, maar het bier heeft haar imago van traditioneel gebrouwen, authentiek Leuvens bier zeker weten te behouden. Logisch ook, want dit bier weet haar geschiedenis terug te voeren tot 1366 toen herberg/brouwerij Den Hoorn voor het eerst in het stadsarchief vermeld werd. Binnen deze brouwerij kwam op een zeker moment meneer Sebastian Artois zich melden als meesterbrouwer en hij werd zo verliefd op de brouwerij met haar mooie product dat hij na 9 jaar besloot de brouwerij over te nemen en zijn eigen naam te geven: de Artois brouwerij was een feit. We tellen dan inmiddels het jaar 1717. De ster van de brouwerij was rijzende en al snel genoot de brouwerij naast de lokale een internationale reputatie. Om haar vaste klanten te bedanken (en ongetwijfeld ook wat langer aan zich te binden) werd in 1926 een speciaal kerstbier gebrouwen, bedoeld dus als geschenk voor de vaste liefhebbers. Dit bier kreeg de naam ‘Stella’, wat ‘ster’ betekent en is vervolgens niet meer van de markt geweest. Het bier heeft de laatste decennia verschillende aanpassingen gehad, zij is vooral wat minder bitter gemaakt en heeft daarmee van menig bierdrinker het hart veroverd. Met name in het Verenigd Koninkrijk is dit een zeer geliefd bier wat tot de absolute top gerekend wordt. Voorlopig zullen we dit bier in Nederland minder onder ogen komen. Een bewuste keuze van AbInBev omdat men in Nederland vooral de concurrentiestrijd met de grote biermerken wil aangaan met één van de andere brouwsels: Dommelsch.

Leuven: de bierhoofdstad van België

Leuven is echter zeer trots op haar Stella Artois. In deze bierhoofdstad van België prijkt het Stella Artois embleem (met Den Hoorn embleem, jaartal én ster erin) op vele gevels en parasols. Op de prachtige oude markt en de grote markt is dit het meest gedronken bier. Geliefd onder studenten, arbeiders en zakenlui. Echt een bier van het volk. En de kwaliteit mag er zijn. Zoek een willekeurige biertest met pilseners op internet op en de Stella Artois draait altijd met de top mee. Geen wonder dus dat heel België trots is op deze pint. Wil je een Belg bijna aan het huilen krijgen? Bestel dan zeker in Leuven eens onze eigen Heineken. Bij de Irish Pub in Leuven is ie te verkrijgen (volgens mij de enige plaats in Leuven) voor rond de 3,50 euro per flesje. Persoonlijk heb ik het één keer gedaan om mijn Vlaamse vrienden op de kast te krijgen. Het was het geld zeker waard en dit niet vanwege de kwaliteit van de Heineken (want die vind ik echt een stuk minder), maar wel vanwege de geweldige gezichten van mijn Belgische studiegenoten. Die moesten namelijk zien dat Jong Oranje Europees Kampioen werd tegen Engeland én dat die vervelende Hollander kattenpis bestelde (zoals Heineken in België genoemd wordt), in plaats van de lokale trots. Dubbel slikken dus…

Kenmerken van Stella Artois

Nog even de kenmerken van de Stella Artois op een rijtje dan: Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en is vanwege dit lage percentage en haar volle frisbittere smaak een vlotte doordrinker. Haar smaak is te danken aan een  mengeling van verschillende moutsoorten en fijne hopsoorten. Deze pint dient uiteraard koel geserveerd te worden op een temperatuur van zo’n 3 graden.

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *