IMG_1619

Gerardus Wittems kloosterbier blond

Andre Gerardus Wittems kloosterbier Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Na kloosterbier dubbel is nu kloosterbier blond aan de beurt. Gebrouwen door Gulpener in het plaatsje Gulpen en sinds 2003 een aanwinst voor de Nederlandse biermarkt. De geschiedenis van het biertje gaat echter veel verder terug…

Het enige echte Nederlandse kloosterbier!

In ons blog over Gerardus Wittems kloosterbier dubbel vroegen wij ons nog af wat nou precies een kloosterbier was. Gelukkig geeft Gulpener zelf antwoord op deze vraag! Een kloosterbier moet in ieder geval voldoen aan twee criteria: Om de naam kloosterbier officieel te mogen voeren, is naast de licentie ook een voorwaarde dat een deel van de opbrengsten uit deze bieren naar het klooster gaan. En er gaat ook echt een deel van de opbrengst naar het klooster in Wittem, dus dat klopt alvast. Met de licentie bedoelen ze dat Gulpener de rechten van het brouwen van het bier heeft overgekocht van het klooster, aangezien het klooster al in 1952 was gestopt met bier brouwen. Hiermee is Gulpener dus de enige brouwer in Nederland die mag claimen dat zij een kloosterbier brouwen.

Een karaktervol bier

IMG_1622Bij Gulpener laten ze niet na om te benadrukken dat al hun bieren een eigen karakter hebben. Voor Gerardus Wittems kloosterbier blond klopt dat in ieder geval! Het is een uniek biertje met een smaak die ik niet eerder ben tegengekomen. Je moet er wel even de tijd voor nemen maar dan proef je eerst de bittere smaak, vervolgens de zoete fruitige en daarna weer het bittere. Dat het biertje een alcoholpercentage van 6,5% heeft, wat toch wel wat hoger is dan het gemiddelde, herken je helemaal niet terug in de smaak van het bier en dat is knap gedaan! De afdronk is flink kruidig en maakt het biertje helemaal compleet, bovendien blijft de smaak je best lang bij. Ook bij dit biertje heeft Gulpener een aantal recepten samengesteld. Bekijk deze vooral even hier.

Erkend streek product

Bij Gulpener gebruiken ze ingrediënten uit de directe omgeving. Zo oogsten ze bijvoorbeeld zelf hun hop, zoals je ook op hun site kunt zien. Ook de overige ingrediënten komen dus uit de omgeving van Gulpen, net zoals bij de andere bieren die door Gulpener worden gebrouwen. Drink Gerardus Wittems kloosterbier blond als het een temperatuur van zo’n 11 graden heeft en je zult genieten van de complexe smaak! Proost, op de toekomst!

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *