Floreffe melor

Bier van de maand: Floreffe Melior, De ware gastvrijheid!

Dennis Floreffe Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Januari, jaar in jaar uit de maand van de goede voornemens. Een maand dus waarbij een bier moet passen wat goede voornemens uitstraalt. Wij hebben maar kort hoeven denken: de Floreffe Melior moest bier van de maand januari worden!

Gastvrijheid vanuit geloof

floreffe blog fotoZomer 2007. Een jaar waarin voor mij het woord gastvrijheid een totaal nieuwe dimensie kreeg. Wij waren met een groep jongeren een zomer in Moldavië. Wij zouden daar een project ondersteunen, waarin kinderwerk en het bouwen van een speeltuin centraal stond. Nu is Moldavië het armste land van Europa en het dorpje waarin we terechtkwamen straalde dat ook volledig uit. Zandweggetjes, die na een regenbui in modderpoelen veranderden, kinderen die de hele week in hetzelfde oude kloffie op straat rondliepen en oude vervallen huisjes, waarvan je je niet kon voorstellen dat je daarin een winter met dagelijks -20 graden op de thermometer moest zien door te  komen. We sliepen in een piepklein kerkje van waaruit het project  georganiseerd werd. En alles werd uit de kast gehaald om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Dagelijks kwamen drie oudere vrouwen voor ons koken, schoonmaken en allerlei andere huishoudelijke dingen doen, zodat het ons aan niets zou ontbreken. We aten de lekkerste salades en kipgerechten, waarbij er altijd eten over was. De laatste dag kwam een oud vrouwtje uit het dorp een grote melkbus met verse melk brengen. Wij hadden het gevoel dat die mensen zo de helft van wat ze dagelijks binnenkregen aan ons wilden afstaan. Een gastvrijheid die ik in ons kikkerlandje nog nooit had meegemaakt. Deze mensen deden het echter recht vanuit hun hart, gedreven door een geloof wat ik nog niet eerder had gezien…

Floreffe Melior: Een bier speciaal voor de gasten

Gastvrijheid vanuit geloof. Is dat misschien de reden waarom de vader abt van de abdij van Floreffe besloot de Floreffe Prima Melior te maken? Omdat de gasten van de abdij extra in het zonnetje gezet moesten worden? Wellicht gedreven door een schriftgedeelte in het bijbelboek Hebreeën 13: ‘Wees altijd gastvrij voor vreemdelingen; daardoor hebben sommigen, zonder het zich bewust te zijn, engelen in huis gehad’?  Feit is dat dit bier speciaal voor de  gasten werd bewaard. Het allerbeste wat er in het klooster gebrouwen werd was voor hen. En dat ze er wat van konden in die abdij bewijst wel de gouden medaille die dit bier in 2013 won op de Australian International Beer Awards in de categorie Belgian & French style Ale- other.  Geen wonder dus dat Brasserie Lefebre haar kans greep toen ze in 1983 de licentie in haar schoot geworpen kreeg voor het brouwen van dit heerlijke gerstenat.

Floreffe Melior: Een verrassend bier!

Kort geleden op  een verjaardag maakte ik zelf opnieuw kennis met dit beste bier van Floreffe. Vanaf het begin af aan is dit bier in onze webshop te vinden geweest en geheel verwonderlijk is het dus niet dat ik dit bier bij ons thuis boven had staan. Slechts het beste is goed genoeg voor de gasten, dus de Floreffe Prima Melior stond al spoedig geopend op tafel en het mag gezegd: Zij weet te verrassen. Waar je toetsen van chocolade, caramel, bruine suiker of wellicht koffie verwacht bij dit donkerbruine bier, is het juist de smaak van anijs die meteen op de tong te proeven is. Het duurde bij mij even voordat ik hem kon benoemen vanwege de aangename verrassing van deze smaak, maar het was toch echt onmiskenbaar anijs, gepaard gaand met de kruidige smaak van koriander. Absoluut een bier wat het tijdens de donkere dagen zeer goed doet. Een bier ook wat je niet zomaar vergeet, want tijdens ons jaarlijkse kerstdiner kwam het in een stoofpotje met rundvlees terug. Want ook hierin bewijst de Floreffe Prima Melior haar klasse. Op de site van de brasserie vind je trouwens ook een zeer smakelijk recept terug met eend.

Alleen het beste voor je gasten

Mocht het één van je goede voornemens zijn om dit jaar wat gastvrijer te zijn naar de mensen in je omgeving, dan helpt BelgischBierSpecialist.nl je graag bij het verwezenlijken van dit voornemen. De Floreffe Prima Melior is deze maand ‘Bier van de Maand’ en dus voor een zeer voordelige prijs bij ons te verkrijgen. Want je gasten gun je immers het allerbeste!

Dennis de  Laat

Eigenaar van BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *