rochefort10

Bier van de maand: Rochefort 10, een bier dat herinneringen oproept!

Dennis Rochefort, Trappistenbier Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Je hebt van die bieren die je voor de rest van je leven onlosmakelijk verbinden met een bepaald moment. De Rochefort 10 is zo’n typisch bier wat alles in zich heeft zo’n herinnering in je bovenkamer vast te zetten. Het bier heeft een unieke, zoete en krachtige smaak, staat al jaren in de top 10 van beste bieren ter wereld (RateBeer Awards) en vraagt erom gedronken te worden op een moment wat je niet snel zult vergeten.

De Muur van Geraardsbergen

Voor mij was zo’n moment op een sombere zondagmiddag. Het moet ergens in oktober/november geweest zijn zo’n 6 jaar geleden. Hoe ik bij mijn Belgische kameraad verzeild was geraakt weet ik niet precies meer. Waarschijnlijk had ik of een vriend ergens in de buurt in een kleine kerk gepreekt (ik studeerde theologie in Leuven) en was ik ’s middags uitgenodigd bij dit typisch Belgische gezin. Als Nederlander voelde je je daar altijd wat ongemakkelijk. Belgen hebben het niet zo op Nederlanders en je hebt snel het gevoel dat je je dubbel moet bewijzen. Ik probeerde dan ook zo goed mogelijk aan te sluiten bij de gesprekken en mij zo bescheiden mogelijk op te stellen. Het gesprek ging al vrij snel over wielrennen. De vader van Jasper fietste vroeger regelmatig in de omgeving van Geraardsbergen en de muur van Geraardsbergen was toch wel verschrikkelijk zwaar. ‘Een scherprechter in de ronde van Vlaanderen’, zo verzekerde hij mij. Die mannen kunnen na 200 kilometer koers die muur amper meer op. ‘Lijkt me heel tof om daar eens tegenop te fietsen’, verzekerde ik hem terwijl ik de ronde van Vlaanderen ophemelde als één van de mooiste koersen in het wieler voorseizoen.

Had ik beter niet kunnen zeggen, want de Belgische patriarch wilde dat weleens zien. Hij had nog wel een oude fiets staan, moeders ging de wielerschoenen mèt klikpedalen op zolder zoeken, ik wilde me niet laten kennen en bewijzen als Nederlander toch wel iets in mijn mars te hebben, en met een half uur stond ik voor de aanloop van de muur van Gerardsbergen. Met nette kleren en al, sokken over de broek tegen het kettingsmeer. ‘Kun je eerst een stukje warmfietsen’, zei de vader van Jasper met een uitgestreken gezicht.

De beste beloning na een mooie prestatie…

beer_2360En daar ging ik. Een auto met vader en twee vrienden naast mij, raam open, luide aanmoedigingen schreeuwend. Het begin ging nog wel, maar de muur van Geraardsbergen werd zoals voorspeld zwaarder en zwaarder. De aanmoedigingen werden echter ook luider en luider. ‘Je rijdt beter dan menig renner!’ schreeuwt de vader van Jasper op een gegeven moment. ‘Die hebben er al 200 km opzitten dan’ hijg ik richting open raam. De laatste kilometer mag de auto niet volgen. De vader van Jasper buigt in de auto af naar links, Jasper rent het laatste stuk met mij mee. Boven worden we opgewacht, ik heb het gehaald. ‘Da was goe se!’ Jaspers vader klopt me bovenop op de schouder. Ik ben kapot, maar zeer voldaan. Ik heb me bewezen! De fiets  wordt achterop de auto gezet en Jaspers vader weet een restaurant een kilometer verder, bovenop de heuvel. En daar ploffen we neer, terwijl Jaspers vader niet uitgesproken raakt over mijn stijl van fietsen, de verschillende stijgingspercentages in de klim, de ronde van Vlaanderen enz. Ik ben inmiddels een meter gegroeid en een stuk zelfverzekerder geworden. De bestelling wordt opgenomen. ‘Welke nemen we?’ vraag ik. ‘De Rochefort 10’, is het antwoord. Kennelijk is dat de beste beloning na een mooie prestatie. Ik moet dit bier eerder gehad hebben op een terras in Leuven, maar niet eerder had de krachtige, volle, heerlijk zoete smaak van de Rochefort 10 zo’n indruk op me gemaakt dan op dat moment, in de druilerige mist. Dit is inderdaad een bier wat eigenlijk alleen gedronken mag worden op de momenten dat er echt iets te genieten valt. En genieten dat deed ik…. Met volle teugen!

Rochefort 10: Bier van de maand December

Bieren en herinnering. Het is iets wat zeer goed samen gaat. Deze Rochefort 10 is zó goed en zó uniek dat iedereen hem eens geproefd zou moeten hebben. Een bier wat haar zevende plaats op de RateBeer Awards 2013 (5de in 2012) dubbel en dwars verdient. Een bier wat ongetwijfeld op een later tijdstip een herinnering bij je los zal maken, met als enige voorwaarde dat het bier op een speciaal moment gedronken wordt… Wat dat betreft is deze feestelijke maand ideaal om hem eens te proberen. En niet alleen omdat de Rochefort 10 deze maand ons ‘Bier Van De Maand December’ is….

Dennis de Laat
BelgischBierSpecialist.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *