IMG_1504

Leffe tripel

Andre Leffe Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Leffe tripel is een abdijbier afkomstig uit de brouwerij van Leffe in Dinant, Belgìë. Dit mooie blonde biertje is het proeven meer dan waard. De mooie geschiedenis van de brouwerij maakt dit biertje niet alleen goed te drinken, maar het is ook nog eens interessant om er wat meer van te weten te komen.

Abdij van Leffe

Hier begon het allemaal rond het jaar 1150. De abdij werd opgericht door de Norbertijen (ook wel premonstratenzers) en jaren later begon de bouw van een brouwerij in de abdij, het is dan het jaar 1240. Helaas gooide de Franse revolutie (en/of Luikse revolutie) ook hier roet in het eten, net als bij de brouwers van de Westmalle bieren. De productie werd gestopt rond het jaar 1809 en het leek erop alsof dat voorgoed zou zijn. De abdij werd zelfs gedeeltelijk afgebroken, de Norbertijen waren er al in 1796 uitgezet. Het definitieve einde van een veelbelovende abdij/brouwerij leek onafwendbaar…

Een nieuwe start!

IMG_1503Gelukkig is de abdij nu weer bewoond door 16 geestelijken. Het brouwen is echter al eerder uitbesteed aan meerdere andere brouwers. Vanaf 1952 wordt er weer Leffe bier gebrouwen, in 1954 zag zo de eerste Leffe tripel weer het levenslicht. Het bier dankt alleen zijn naam nog maar aan het gehucht Leffe en haar abdij, het brouwen is nu overgenomen door AB-inbev, de grootste brouwer ter wereld. Het brouwen zelf is door hen weer ondergebracht bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.

Frankrijk als grootste afzetmarkt?!

Het is toch wel opmerkelijk te noemen dat Frankrijk de grootste afzetmarkt van dit bier vormt. Eerst werden de oorspronkelijke brouwers het land uitgejaagd, het werd hen zelfs verboden om samen te komen! Na Westmalle was Leffe bier dus weer een succesvol bier dat uit Frankrijk moest vertrekken. Vervolgens is het twee eeuwen later een enorm populair bier in Frankrijk, het kan raar lopen.

De bieren van Leffe en foodpairing

Leffe heeft naast de Leffe Tripel ook nog vele andere bieren in het assortiment. Sommige zijn tijdelijk verkrijgbaar, de meesten permanent. Voor een mooi overzicht van het complete assortiment kijk vooral even hier. Op de mooi vormgegeven site van Leffe kun je ook terecht voor gerechten die goed bij de bieren smaken. Voor de Leffe tripel staan er meerdere gerechten op de site, kijk hier voor een paar leuke voorbeelden. Het bier wordt in de voorbeelden niet gebruikt als ingrediënt, maar wel als completering van de maaltijd.

De Leffe Tripel

IMG_1500Nu dan de Leffe Tripel zelf. Dit mooie blonde biertje met z’n alcoholpercentage van 8,5% heeft een rijke en veelzijdige smaak. Dus niet alleen de uitstraling van de verpakking en de mooie kleur van het bier maken het drinken een bijzondere beleving. Bij het drinken proef je verder onder andere banaan en perzik, wel zodanig dat niets overheerst. Het biertje is troebel, zeker als je het bezinksel meeschenkt. Je kunt er ook voor kiezen om een klein laagje (+- 1cm) in de fles te laten zitten. Als je dit doet is het biertje minder bitter en scherp van smaak. Wie wil genieten van alle kanten van de Leffe tripel schenkt het gewoon helemaal uit!

Leffe Tripel is een biertje dat nagist op de fles, de definitie van een “tripel” ligt niet helemaal vast. Als men spreekt over een Tripel dan gaat het over het algemeen over een zwaarder bier met een alcoholpercentage van tussen de 7 en 9%. De kleur is vaak blond, maar een tripel is ook wel eens amberkleurig.

Bekijk ook onze eerdere blogs over triple bieren! Bijvoorbeeld die over Gouverneur blonde. Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *