desktop-header-banner-logo

Belgische bieren proeven van BelgischBierSpecialist.nl (Maredsous 8, Affligem Tripel, Dikke Mathilde)

Arie Bierwinkel Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

BelgischBierSpecialist.nl is een webwinkel die zich volledig richt op Belgisch bier, zoals de naam van de webshop al doet vermoeden! Je kan er zelf je winkelwagen vullen met zelf geselecteerde bieren, maar je kunt ook kiezen uit samengestelde bierpakketen.

Bierpakketen bij BelgischBierSpecialist.nl

Om je niet te laten verdwalen in de ruime keus aan goede Belgische bieren, stelt de webshop verschillende bierpakketten samen om het voor u wat makkelijker te maken. Kies bijvoorbeeld voor ‘Biermand Classic‘ voor een mandje bier met de wat meer bekendere namen. Of kies voor een ‘Kratje variatie‘ om te genieten van verschillende goede bieren. Ook voor de kerst heeft BelgischBierSpecialist.nl mooie bierpakketten samengesteld. Koop een kerstbierpakket voor onder de kerstboom!

Drie Belgische bieren

Wij hebben ervoor gekozen om 3 bieren te selecteren die voor ons nog onbekend waren. Wij laten ons dus echt verrassen en hopen dat we een goede keus hebben gemaakt!

Maredsous 8

maredsousWe beginnen met een bruin abdijbier van hoge gisting: Maredsous 8 (Abbay-Abdij), wat staat voor ‘Abdij van Maredsous, alcoholpercentage 8%’. Toen ik de kleine lettertjes op de fles las viel mij op dat deze fles wordt geproduceerd in de brouwerij van Duvel te Moortgat. En inderdaad, dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. Het recept van de eerste abdijbier Maredsous, werd in 1949 door pater Attout uitgewerkt. De brouwerij waar Maredsous oorspronkelijk werd gebrouwen sloot in de jaren 60 haar deuren, maar vanaf 1964 worden de abdijbieren gebrouwen bij brouwerij Duvel, die het oorspronkelijke recept verbeterde. Naast Maredsous 8 bestaan er nog twee varianten: Maredsous 6 & Maredsous 10, met een gelijknummerig (Van Dale here I come) alcoholpercentage.

Maredsous 8 smaakt naar mijn mening heel lekker! Echt een herfstbiertje, wat dus goed past bij deze tijd van het jaar. Ik proef kruidige en zoetige smaken, het zoetige heeft een wat honingachtige tint. De kleur van het bier is mooi donkerbruin, de schuimkraag is wat vlak, maar dat doet niets af aan de smaak.

Bestel Maredsous 8 op Belgisch Bier Specialist (.nl)

Affligem Tripel

affligem

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken, daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen, maar op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht en in 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt.

Een bier met een mooie geschiedenis dus! Ook de smaak van dit blonde gefilterde bier is mooi, een frisse volle zoetige romige smaak. Wat opvalt is dat de geur van het bier ook fris en fijn aandoet. Deze tripel heeft een alcoholpercentage van 9%, een zware jongen die het perfect doet bij een pittig stukje geitenkaas.

Bestel Affligem Tripel op Belgisch Bier Specialist (.nl)

Dikke Mathilde

dikke_mathilde8-2De laatste uit het bierpakket is Dikke Mathilde, een bier van hoge gisting wat sinds 1986 wordt gebrouwen in West Vlaanderen. Ik weet nou niet of ik dit bier nu lekker vind of niet. Apart is het wel, een typische smaak die ik niet eerder heb geproefd, geen typische biersmaak dus. Ik proef een tintje bessensmaak. Leuk voor de afwisseling, maar voor mij hoeft deze niet meer. Niet mijn soort bier, hier moet je echt van houden. Ik kan het omschrijven als een ‘semi kriek’.

Bestel Dikke Mathilde op Belgisch Bier Specialist (.nl)

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *