IMG_1285

“Bornem dubbel” van Steenberge brouwerij

Andre Bornem Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Het gaat bijna automatisch; met de winter in zicht ga je toch over op de zwaardere bieren. In dit geval hebben we het over “Bornem dubbel” van de welbekende van Steenberge brouwerij.

Bornem dubbel: een Belgisch abdijbier

Bornem dubbel heeft voor bierbegrippen nog niet zo’n lange historie, deze begint namelijk in 1957. Het biertje heeft het keurmerk “erkend Belgisch abdijbier” gekregen. Dit is een keurmerk dat sinds 1999 bestaat en wordt toegekend door de Unie van Belgische brouwers. De naam van het biertje dankt het aan de plaatsnaam Bornem, België.

Bornem dubbel en foodpairing

Bornem dubbel is een biertje met een alcoholpercentage van 8% en heeft een mooie diepbruine kleur. Het is een “levend” biertje met nagisting op de fles. Het bier verbruikt de zuurstof die er tijdens het vullen overblijft in het flesje, hierdoor blijft het ook nog eens langer houdbaar. Volgens de brouwer is het biertje uitstekend geschikt om te nuttigen bij vleesgerechten. Iets wat wij zeker gaan uitproberen! Het mooie is dat de brouwerij ook een aantal recepten online heeft staan om je aan het werk te zetten in de keuken, koken kan dus leuk zijn, een eye-opener voor velen! De romige smaak van het biertje schijnt een echte aanwinst te zijn als je het verwerkt in bepaalde gerechten.

Moederbier Bornem dubbel

Bornem dubbel is het moederbier van Uilenspiegelbier ( Damme, België) en  van Abdij van Roosenberg Dubbel. Moederbier was voor ons een benaming die wij nog niet eerder hadden gehoord, maar de betekenis laat zich raden: De twee bieren komen voort uit het moederbier, in dit geval Bornem dubbel. Je kunt eigenlijk alle kanten op met een moederbier, veel eraan toevoegen of juist weinig. Soms lijkt een biertje heel erg veel op het moederbier, soms ook minder. Hoe dan ook, met Bornem dubbel hebben ze een uitstekend moederbier gekozen!

Bruin biertje

Bornem dubbel valt in de categorie bruin bier. Dit is niet het eerste item over een bruin biertje dat wij op onze site hebben, bekijk ook op je gemak eens de andere verhalen over: Grottenbier bruin, Burg bier Veluws bruun, Capucijn abdijbier dubbel en Chimay bruin ( of toch rood?!)

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *