ij2

Brouwerij ’t IJ: Columbus & Struis (ongepasteuriseerd, ongefilterd, biologisch)

Arie 't IJ Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

We hebben al twee keer eerder geblogd over bier van van ’t IJ. Brouwerij ’t IJ is een brouwerij waar uitsluitend speciaalbieren gebrouwen worden en de brouwerij is gevestigd in het oosten van de stad Amsterdam. Tot nu toe zijn wij zeer tevreden over de bieren van ’t IJ, eens kijken wat we van de volgende bieren vinden! Het bijzondere aan deze bieren is dat ze allebei ongepasteuriseerd, ongefilterd en biologisch zijn.

Biologisch bier

Inderdaad, de ingrediënten van deze bieren zijn biologisch geteeld, wat betekend dat er geen chemische middelen zijn gebruikt. Dit is goed voor het milieu, want die chemische middelen komen anders niet alleen op de gewassen, maar ook op de grond. Daarnaast komt er ook geen chemische zooi in het bier terecht, wat naar mijn mening al een dik pluspunt is voor een bier :-)

Ongepasteuriseerd

Bij pasteurisatie krijgen de flessen een douche van langzaam warmer wordend water tot 60°á 65° C. Na zo’n 15 minuten deze temperatuur aangehouden te hebben, wordt het bier geleidelijk weer afgekoeld. Het doel van de pasteurisatie is om eventueel nog aanwezige gistcellen en andere micro-organismen te doden. Ongepasteuriseerd bier is slechts beperkt houdbaar en kun je daarom ook kenmerken als ‘vers bier’.

Brouwerij ’t IJ: Columbus

ij1

Wat een heerlijk bier! Wat meteen opvalt is de schitterende schuimkraag, die moest ik daarom meteen vastleggen op de camera. Een mooie dikke stevige schuimkraag, daar houden wij van. Het bier kwam ijskoud uit de koelkast, en dat deed dit bier naar mijn mening goed. Het bier is lekker bitter met een subtiele bittere nasmaak.

Brouwerij ’t IJ: Struis

IMG_0170

Struis heb ik voor de verandering eerst een uurtje uit de koelkast gelaten om op kamertemperatuur te komen, en dat was geen slechte combi. Zoals je ziet is het schuim op deze foto iets minder, omdat het schuim meteen uit de fles spoot toen ik ‘m opende. De smaak was in ieder geval weer lekker. Iets minder bitter dan zijn broertje, met een caramelachtige bijsmaak.

Beide bieren zijn ervoor gemaakt om rustig van te genieten. Door de combinatie biologisch, ongefilterd, ongepasteuriseerd, een hoog alcoholpercentage van 9%, wil ik deze bieren bestempelen als “stoere bieren”!

PS: Zie je duidelijk kwaliteitsverschil in de foto’s? Klopt, de bovenste foto heeft mijn vrouw gemaakt, de onderste foto heb ikzelf gemaakt ;-)

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *