IMG_9899

IJwit: van Brouwerij ’t IJ

Arie 't IJ Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Laatst had ik een feestje en daar moest uiteraard bij gedronken worden. Ik heb o.a. gekozen voor het witbier ‘IJwit’ van Brouwerij ’t IJ. Mede omdat dit bier in de aanbieding was bij de bierwinkel, maar dat terzijde ;-)

Witbier gekruid met citroen en korianderzaad

IJwit is dus een bier van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een witbier. Een goudkleurig bier dat wordt gebrouwen met gerstemout en tarwemout. Het biertje is gekruid met citroen en korianderzaad en heeft een alcoholpercentage van 6,5%.

Het bier viel goed in de smaak bij de gasten, niet alleenomdat het een lekker biertje is, maar ook het opvallende uiterlijk van de fles zorgt snel voor leuke gespreksstof. Probeer zelf bij een feestje eens wat anders in huis te halen dan een standaard kratje Heineken, geef je gasten een ruime keus aan bier! IJwit heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding, zeker als het in de aanbieding is ;)

Witbier, tarwebier

Over de herkomst van het woord “wit” in de Nederlandse biernamen doen verschillende theorieën de ronde. In het Duits wordt van “Weißbier” of “Weizenbier” gesproken en in het Frans krijgt het de naam “bière blanche”. In het Duits betekent het woord “Weizen” tarwe, en het Oudnederlands kent het woord “weit”, dat ook tarwe betekent. Het is daarom zeer goed mogelijk dat de naam witbier een verbastering is van “weitbier”, en dus een mogelijke verwijzing naar het gebruik van langhalmige gewassen.

Binnenkort zullen er nog meer bieren van deze brouwerij langskomen! Houd de site dus in de gaten!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *