IMG_0246

Jopen Adriaan Witbier & Malle Babbe

Arie Jopen Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Op de Marqt aan de Binnenrotte in Rotterdam hebben ze een groot aanbod van bier. Vlak voor het afrekenen werden de bieren Jopen Adriaans Witbier en Jopen Malle Babbe groot aangeprezen als nieuwe bieren in de Marqt bieren collectie. Zonder twijfel legde ik van ieder 1 flesje in de kar.We hadden al eerder geschreven over het trio van Riedenburger, die ook van de Marqt kwamen en erg goed in de smaak vielen. Het kan toeval zijn, maar ook het paar Jopen waar we hier over schrijven valt behoorlijk goed in de smaak!

Jopen

Brouwerij Jopenkerk is een Nederlandse brouwerij uit Haarlem, in 1992 voortgekomen uit de Stichting Haarlems Biergenootschap, maar sinds 1996 is de brouwerij in handen van het bedrijf Jopen. Tot 2010 beschikte Jopen nog niet over een eigen brouwerij, maar maakte gebruik van de faciliteiten van andere brouwerijen. De naam Jopen is trouwens ontleend aan de vaten van 112 liter, waarin vroeger het Haarlemse bier werd vervoerd.

Jopen Adriaan Witbier

IMG_0247Een smaakvol troebel witbier, met een vleugje citroensmaak, en de geur is ook echt typisch een ‘witbier geur’. De schuimkraag is wat vlak, maar de lekkere smaak van dit bier maakt dat helemaal goed.

Het bier is vernoemd naar de stadskorenmolen De Adriaan in Haarlem, die is gebouwd aan de rivier het Spaarne en het zou gebrouwen zijn volgens een stadsrecept uit 1407. Eén van de ingrediënten is namelijk gruit en dat is een kruidenmengsel dat wordt gebruikt als smaakmaker bij het brouwen van bier, maar pas in de 14e eeuw werd het nut van hop bij het bierbrouwen ontdekt en werd de hop toegevoegd aan gruit.

Jopen Malle Babbe

IMG_0248Door dit bier was ik zeer verrast! Ook weer een erg lekkere smaak. De smaak is een beetje zoetig, ik proef een beetje banaan en het bier is licht bitter zoet. Een complexe, spannende geur en een alcoholpercentage van 5,5%. Dit bier is echt een aanrader voor wanneer je iets unieks wilt proeven.

Ook dit bier heeft een link naar de Haarlemse geschiedenis. Het bier is namelijk vernoemd naar Malle Babbe, een dame van lichte zeden uit Haarlem uit de tijd van Frans Hals, die haar portretteerde. Dit schilderij staat ook afgebeeld op het etiket.

De term Malle Babbe werd nog bekender door het gelijknamige lied, gezongen door Rob de Nijs:

Als bij nacht
in de kroegen hier,
ik je naam weer hoor
bij het blond schuimend bier

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *