IMG_0857

Passchendaele

Andre Passchendaele Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Het Passchendaele biertje is gebrouwen ter nagedachtenis aan de slag van Passchendaele, die plaatsvond in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze slag wordt ook wel de derde slag om Ieper genoemd en kostte 700.000 soldaten het leven. Extra tragisch is dat de derde slag om Ieper compleet zinloos bleek, toen het door de geallieerden veroverde gebied tijdens de vierde slag om Ieper weer verloren ging…

Een bier met geschiedenis

Voor geïnteresseerden in de geschiedenis is dit biertje best wel interessant, omdat het bovenstaande verhaal erachter zit. Als je wel eens in Ieper en omstreken bent geweest kan het je niet ontgaan zijn dat hier langdurig en fel is gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het kan je ook niet ontgaan zijn dat in Ieper best was mensen proberen het tragische verleden van de stad tot iets positiefs om te vormen, voornamelijk door toerisme en andere commerciële activiteiten te ontplooien . Het biertje is hier ook het resultaat van, hiernaast is het natuurlijk ook een poging het historische bewustzijn wat verder te vergroten.

Een halve liter Passchendaele

Ik heb dit biertje gekocht in Ermelo, bij “Burg bieren”. Bij vier Passchendaele bieren kreeg je een mooi glas erbij en dat kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan! Het biertje was niet echt goedkoop, iets meer dan 2 euro. Je hebt dan wel een halve liter blond bier met een laag alcoholpercentage van 5,2% in je bezit! De hop die is gebruikt komt uit de streek waar zo heftig is gevochten, namelijk Zuid-West Vlaanderen.

Een bier om te onthouden

Het biertje is verder vol van smaak en kan het beste gedronken worden als het een temperatuur van rond de 6 graden heeft. Zoals je ook op de foto boven dit blog kunt zien is het ook een helder bier, waarschijnlijk door filtering. De brouwers hebben de volgende boodschap op het etiket gezet: ” When opening a bottle of Passchendaele, please hold a minute of silence to commemorate those who fell on the battlefield.” Heb ik eerlijk gezegd niet gedaan, maar ik ben wel een aantal keer naar Ieper zelf gegaan om een herdenking mee te maken en de indrukwekkende begraafplaatsen te bekijken. Passchendaele bier is een biertje dat je niet snel meer vergeet, gelukkig maar!

Voor meer info over de brouwer (van Honsebrouck)  en zijn andere bieren, zie ook ons blog over kasteelbier donker. Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *