IMG_0628

Achel 8 Trappist

Andre Achel Trappist, Trappistenbier Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Dit biertje wordt gebrouwen in de Sint-Benedictusabdij, ook wel de “Achelse kluis” genoemd. De Achelse Kluis is ook een natuurgebied bij de abdij in de buurt.

Een echte Trappist!

“Achel” is een van de acht bieren in de wereld die zich een echte Trappist mag noemen, het is ook gelijk de “kleinste” Trappist, wat productie betreft. De abdij ligt voor een deel in België en voor een deel in Nederland. Het is dus eigenlijk zo dat Nederland 1,5 trappistenbier rijk is! De productie is sinds 1998 weer in gang gezet en ondergebracht in de Abdij. Voor 1998 werd het biertje ook al in Achel gebrouwen, alleen de productie was niet altijd in handen van de Abdij. Daarbij komt ook nog dat het bier niet in een aaneengesloten periode werd gebrouwen, maar met onderbrekingen. Nu vindt de productie alweer 15 jaar onafgebroken plaats in de Abdij.

Blond en zeer bitter

Het biertje dat ik heb geproefd is een “Achel 8 “. Een blond biertje dat je (heel!) rustig moet uitschenken, anders bestaat je bier alleen uit een schuimkraag. De schuimkraag begint pas na enkele minuten in te zakken en is erg stevig. Het is een zeer bitter biertje en je proeft ook heel duidelijk de citrussmaak. De mooie blonde kleur hebben we geprobeerd te vangen in een foto, mede dankzij de zon is dat aardig gelukt, al zeggen we het zelf ;)

Verder zou je Achel 8 nog kunnen omschrijven als een goudblonde Trappist van hoge gisting, met hergisting op de fles. Het biertje is ongefilterd, zoals je op de foto kunt zien, het is namelijk licht troebel. De ingrediënten zijn: water, gerstemout, hop en gist.

Andere trappisten

Dit biertje moet je gewoon een keer proeven, al was het alleen maar omdat het een echte Trappist is! Wij hebben inmiddels over de volgende Trappisten een blog geschreven: Chimay BruinLa Trappe dubbel en Orval. We zijn er dus gelukkig nog lang niet! Proost!

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *