CIMG5433

Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel

Andre Gerardus Wittems kloosterbier 1 Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

De geschiedenis van dit biertje begint in Wittem, Nederland. “Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel” wordt sinds 2000 gebrouwen in de Gulpener brouwerij te Gulpen, maar dit Nederlandse biertje werd oorspronkelijk gebrouwen in het Redemptoristenklooster te Wittem. Vandaar dat in de naam ook  het woord “Wittems” terug te vinden is. In een eerder blog schreven wij over een ander bier dat afkomstig is uit de Gulpener brouwerij: Gulpener Biologisch Ur-Amber

Kloosterbier uit Gulpen

De productie vindt dus sinds 2000 plaats in Gulpen. Het is geen trappistenbier, maar een kloosterbier. De bewoners van het klooster waren/zijn geen trappisten, dus het mag dan ook geen trappistenbier heten. Het heet tegenwoordig nog steeds kloosterbier omdat Gulpener deze naam heeft gekocht. De naam “Kloosterbier” zegt dus meer iets over het verleden, dan over hoe het tegenwoordig wordt gebrouwen. Verder heb ik nog niet het verschil kunnen ontdekken tussen kloosterbier en abdijbier, mocht je dit lezen en het antwoord wel weten, laat het ons dan vooral weten!

Een krachtig biertje

Dit biertje heeft een krachtige smaak! Het heeft een alcoholpercentage van 7% en de ingrediënten zijn alleen water, gerstemout en hop. Het bier wordt verkocht in flesjes met een inhoud van 30 cl. De makers zijn erin geslaagd om dit bier een eigen smaak te geven. Als je het hebt ingeschonken zie je meteen ook de prachtig heldere, rood-bruine kleur van dit bier. De schuimkrijg verdwijnt na het inschenken vrij snel, in ieder geval te snel voor mij om nog op de foto te kunnen zetten…

Merkur en Taurus

Het biertje smaakt vrij bitter en zurig, maar is ook vol van smaak. De brouwer gebruikt voor het brouwen de hop variëteiten Merkur en Taurus. Deze hop telen de brouwers zelf, in het plaatsje Reijmerstok.  Zie ook ons blog over Emelisse Dubbel om te lezen wanneer we precies spreken van “een Dubbel”.

Oliebollen en bier

Het leuke is dat de brouwer ook enkele recepten heeft gemaakt, waar dit biertje goed bij schijnt te passen. En jawel, je kunt er zelfs oliebollen mee bakken…! Waar wacht je dus nog op?! Proost, op de toekomst ;)

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *