IMG_0381

Bezoek proefbrouwerij Lochristi (Slaapmutske)

Andre Slaapmutske Leave a Comment

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

De “proef” brouwerij in Lochristi

Op woensdag 8 mei hebben wij van Dhr. Dany de Smet een uitgebreide rondleiding gekregen bij de proefbrouwerij in Lochristi. Wij waren in Nederland gestuit op het biologische (tripel) biertje van Slaapmutske en IMG_0378dit heeft onze nieuwsgierigheid naar dit bier verder vergroot. De Smet is de bedenker en maker van de verschillende Slaapmutske bieren. Voor de uitgebreide geschiedenis van dit biermerk is een bezoekje aan de site de moeite waard. Ons bezoek aan de brouwerij spitste zich dus vooral toe op de productie en het verhaal achter de Slaapmutske bieren, maar ook over de maker van dit bier wilden wij graag meer te weten komen. De Proefbrouwerij is speciaal opgezet om het ook voor amateurbrouwers en semi-professionele mogelijk te maken om bier te brouwen. Er worden hier honderden verschillende bieren per jaar “ontworpen” waaruit men weer een selectie maakt, vervolgens begint het brouwen zelf. De mensen van de proefbrouwerij onderhouden ook contacten met een brouwschool in de regio.

Dany de Smet

Dany de Smet is een bevlogen bierbrouwer. Zelf noemt hij zich liever een “bierarchitect” en dat is ook wel logisch omdat hij echt bieren “ontwerpt”. De geschiedenis van de Slaapmutske bieren begint in 1999 met de geboorte van zijn zoon, maar eigenlijk was hij al veel langer met bier bezig. De Smet heeft zelf ook lesgegeven aan de Hogeschool van Gent (Brouwerijtechnologie, Kwaliteits-controle brouwerij) waar hij in 1992 afstudeerde.

De Smet gaf aan dat hij normaal gesproken geen rondleidingen organiseert, omdat hij niet de enige is die in de proefbrouwerij bier brouwt, maar ook omdat de commercie bij hem van ondergeschikt belang is. De passie waarmee hij ons vertelde over het brouwen van ‘echt’ bier was mooi om te zien. Met ‘echt’ bier bedoeld hij bier dat op een natuurlijke wijze tot stand komt. Dit bier heeft tijd nodig om te rijpen en dat geduld kan niet elke brouwer opbrengen.

Hij vertelde ook een anekdote over Chinezen die interesse hadden in zijn bier en het binnen een paar weken wilde hebben. De reactie was natuurlijk dat dit onmogelijk was, omdat het Slaapmutske bier van begin tot einde brouwproces minimaal twee maanden nodig heeft om op een natuurlijke manier tot stand te komen. De visie van De Smet is het hanteren van een eigen stijl en het brouwen van klassiek bier. Het bier verkoopt zichzelf en dat moet ook wel, aangezien er geen reclame wordt gemaakt. Het netwerk dat hij heeft opgebouwd in de bierwereld zal ongetwijfeld ook bijdragen aan de naamsbekendheid.

Het echte verhaal
De Smet hecht ook veel waarde aan het echte verhaal over bier. Zo worden er soms verwachtingen door bierbrouwers gewekt bij de consument die niet (meer) kloppen. Het komt vaak voor dat een grote brouwer een kleine streekbrouwer opkoopt, de deuren van de opgekochte brouwer sluit en de productie ergens anders laat plaatsvinden. Weg streekbier! Het is hem een doorn in het oog dat de naam van het bier hetzelfde blijft en dat ook de nieuwe eigenaar er prat op gaat dat ze streekbier verkoopt.

Het succes van Slaapmutske bier

Slaapmutske bier is inmiddels op veel plaatsen in de wereld verkrijgbaar, het zei in bescheiden hoeveelheden. IMG_0380Zelfs in Amerika en Canada kunnen mensen genieten van deze bieren. Het bier blijft je bij als je het eenmaal gedronken hebt en zeker als je het boeiende verhaal erbij kent. Voor een lijst van landen en plaatsen waar het bier allemaal te verkrijgen is: zie de site.

Prijzen

Het Slaapmutske bier heeft inmiddels een aantal prijzen in de wacht gesleept. Kijk hier voor een overzicht. De Smet is trouwens niet te spreken over alle prijzen die er te winnen zijn. Het is helaas zo dat op de grote bierevenementen een bedrag van rond de 250 euro moeten worden betaald, om met slechts 1 biersoort mee te mogen doen. Vervolgens wordt de winkans hoger naarmate je meer bieren in laat schrijven. Dit is bijvoorbeeld zo bij de “World beer awards”. Het is dan natuurlijk geen wedstrijd meer, maar de prijs gaat naar de hoogste bieder (lees: de grootse massaproducent). Zijn voorkeur gaat dan ook uit naar evenementen waar de consument het laatste woord heeft en niet een jury.

Ander bier

Wij kregen na ons bezoek ook een biertje mee dat de Smet op verzoek heeft gebrouwen en ook van plan is dit te blijven doen. Het biertje heet “Jan van Oudenaarde” en is gebrouwen ter ere van het 200 jarig bestaan van de taverne “Jan van Gent” te Oudenaarde. Het blog over dit bier verschijnt ook binnen afzienbare tijd op deze site.

Het gaat te ver om alle informatie die wij van Dany de Smet ontvingen op onze site te plaatsen. Het was erg interessant en leerzaam om het verhaal te horen van iemand die op zo’n gepassioneerde manier bezig is met het maken van bier. Wij hebben dan ook onze uiterste best gedaan om  recht te doen aan het verhaal van de Smet. Dat wij hierdoor te laat waren voor een bezoek aan de brouwerij van La Trappe nemen wij graag op de koop toe! Daar gaan we een andere keer wel langs. Lees binnenkort de blogs over de Slaapmutske bieren op deze site!

Tenslotte nog enkele interessante weetjes:

  • Dany de Smet heeft inmiddels zijn eigen Giststam.
  • Bij het brouwen van Slaapmutske wordt ook Amerikaanse hop gebruikt, bijzonder is dat Slaapmutske het eerste Belgische biermerk was die dit deed. Inmiddels hebben velen dit gebruik overgenomen.
  • Binnenkort zal er een nieuw Slaapmutske bier op de markt komen ==> Slaapmutske witbier!

 

IMG_0384

facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *